Kultur

Skal turnere gjennom Kristen-Norge: – Enkelte trossamfunn påfører folk skam

KULTURÅR: En festival nektet bandet Skeive Vekkelsen å spille på menighetshuset. Avlysningen inspirerte gruppa til å legge ut på «misjonsreise». – Vi ønsker å belyse hvordan det er å vokse opp som skeiv i kirkemiljøer, sier musiker Filip Ring.

– Enkelte trossamfunn påfører folk skam: det er det som er utenforskapets skambyrde, sier Reidun Mork.

Hun er musiker i det Kristiansand-baserte bandet Skeive Vekkelsen. Kulturrådet ga nylig musikkgruppa 150.000 kroner til å legge ut på på «Skeiv Misjonsreise» i 2022.

Dette i anledning Skeivt kulturår, en landsdekkende markering av at det i år er femti år siden det ble lov å være homofil i Norge.

Planen er turnere gjennom Norges bibelbelter med musikk og samtaler om skeive spørsmål: Bandet ønsker å besøke kristne miljøer fra nord til sør, fra «det pietistiske» vest til «det uber-karismatiske homoterapimiljøet i Oslofjorden», skriver gruppa på Facebook.

Vil snakke om skeiv oppvekst

– Vi er inspirert av de tidlige kristne misjonsreisene, da man reiste ut dit man mente det var behov. Vi har fokus på skeives oppvekstvilkår der det er behov, og det er i de tradisjonelle bibelbeltene, sier musiker Filip Ring.

Han er Skeive Vekkelsens andre bandmedlem, og avhopper fra Jehovas vitner. Det tredje medlemmet heter Einar Stenseng. Trioen spiller musikk inspirert av kristne toner – fra bedehusmusikk à la Aage Samuelsen, til moderne lovsang og «hvit» gospel. Den nye plata har låter med titler som «Salomos høysang (Kristenleir)» og «Transepaktens ark».

– Først og fremst ønsker vi å belyse hvordan det er å vokse opp som skeiv i kirkemiljøer, skape en samtale om det – og eventuelt avdekke om forholdene er greie de stedene vi besøker, sier Ring.

Mork og Ring viser til undersøkelser som viser at skeive ofte har verre levekår og oppvekstvilkår enn andre, både i religiøse miljøer og samfunnet generelt:

Konsekvensene av konverteringsterapi kan være skam, lav selvtillit, angst, depresjon og selvmordsforsøk, viser en 2021-rapport fra Barne-, ungdoms og familiedirektoratet. En levekårsundersøkelse for Agder i 2018 konkluderte med at skeive på Sørlandet har større utfordringer med psykisk uhelse enn skeive ellers i landet, og i liten grad opplever regionens religiøse miljøer som inkluderende.

– Forskningsrapporter viser at det vanskelig å stå fram som skeiv i sterkt regulerte miljøer, for eksempel kirkemiljøer, sier Ring.

---

Skeivt kulturår

  • I 2022 er det femti år siden Stortinget opphevet straffelovens § 213. Den forbød sex mellom menn. I praksis betød det at det ble lov å være homofil i Norge.
  • Institusjoner som Nasjonalmuseet, Nasjonalbiblioteket og Skeivt Arkiv markerer avkriminaliseringen med arrangementer gjennom året.
  • Kulturdepartementet har satt av fem millioner kroner til markeringen. Kulturarrangører over hele landet har søkt om midler.

Kilder: Kulturrådet og Kulturdepartementet

---

Ble fjernet fra festivalprogram

Tid og sted for musikkgruppas opptredener er foreløpig hemmelige.

– Opptredenene våre blir varierte, og vi ønsker å spille i alt fra kirker og bedehus til puber og tradisjonelle konsertlokaler. Der de vil ta oss imot, sier Ring.

Han og bandet har nemlig opplevd å ikke bli tatt imot. I september i fjor skulle Skeive Vekkelsen spille på Misjonshuset i Kristiansand, som en del av Prostestfestivalen – helt til de ble fjernet fra festivalprogrammet, skriver Fædrelandsvennen.

Festivalens styreleder Øyvind Økland uttalte den gangen at de ikke hadde noe imot religionskritikk, men at avlysningen handlet om formen på Skeive Vekkelsens innslag.

– Den er i dette tilfellet harselerende, og den sparker mot andres tro og overbevisning på en respektløs måte. Og jeg vil understreke at det er Protestfestivalen som har tatt denne avgjørelsen, sa Økland Til Fædrelandsvennen.

Først og fremst ønsker vi å belyse hvordan det er å vokse opp som skeiv i kirkemiljøer

—  Bandmedlem Filip Ring

Ring understreker at Misjonshuset selv ikke var involvert i avlysningen: han snakket selv med pastoren.

– Vi kjente til at det var problemer med å vokse opp som skeiv i små menigheter rundt omkring. Men avlysningen dannet bakgrunnen for søknaden til Kulturrådet, sier Ring.

– Avlysningen ble en inspirasjon?

– Det viste seg at det finnes miljøer som sensurerer slike ting vekk, og at det finnes temaer enkelte ikke engang vil snakke om, sier han.

Bandet Skeive Vekkelsen

Har med flanellograf og saft

Bandet ser for seg et todelt konsertprogram, med en musikkdel og en «misjonsdel». Denne delen skal by på gode og åpne samtaler om legning, kjønn og kjærlighet. Bandet ønsker å invitere med seg mennesker som kan fortelle egne livshistorier og vitnesbyrd.

– Og uansett hva slags lokale vi spiller i, kommer rommet til å bli omdannet til et bedehus. Vi har med flanellograf, så det blir rollespill og historier, og det blir basar, sier Ring.

Og forfriskningene? Rød saft og kjeks, så klart.

Vi er inspirert av de tidlige kristne misjonsreisene, da man reiste ut dit man mente det var behov

—  Bandmedlem Filip Ring

Les mer om mer disse temaene:

Maria Olerud

Maria Birkeland Olerud

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur