– Det bør være obligatorisk med innbruddsalarm. Svært mange kirker har inventar med stor kulturhistorisk verdi og som også er viktig for dem som sogner til kirken og bruker den.
Harald Ibenholt, seksjonssjef for kirkesaker hos Riksantikvaren, synes lite om at under halvparten av landets kirker har innbruddsalarm, slik Vårt Land skrev tirsdag. Av Norges 1.600 kirker, er 1.000 enten fredet eller listeført som kulturhistorisk verdifull, opplyser Ibenholt.
Selv om kunst og inventar kunne stått tryggere i et museumsbygg, mener han det har så stor betydning for kirkegjengerne at det ikke er noen god løsning.
– En innbruddsalarm vil virke preventivt for de som har tanker om innbrudd, og det vil gi alarm til politiet og eier dersom det skjer, slik at de kan agere.
[ – Kunsten bør få den omsorgen den trenger ]

Utsatt for innbrudd
Det er KAs kirkekontroll 2021 som avdekker at kun 47 prosent av norske kirker har installert innbruddsalarm. Det er i overkant av 1.600 godkjente kirker i Norge, av dem deltok drøye 1.400 i undersøkelsen. Det betyr at 754 av kirkene i landet mangler alarm.
– Det er klart det er veldig ubehagelig med innbrudd. Det er ekkelt når noen kommer så tett på.
Det sier Øystein Ramstad, kirkeverge i Lindesnes kirkelige fellesråd. Han forteller om en hendelse utenfor Mandal kirke, landets største trekirke. Det har blitt bygget i og rundt kirka de siste seks årene, og i august i år brøt inntrengerne opp seks-åtte låser på byggeplassen og tok seg inn i byggetelt, stillaser og kirkebod.
– Jeg er kirkeverge for ni kirker, og seks av disse har innbruddsalarm.
At tre kirker mangler alarm, har vært vært tema i fellesrådet, men foreløpig har det ikke blitt prioritert. Begrunnelsen skal ha vært en kombinasjon av økonomi og at «vi har klart oss uten i alle år». Kirkevergen synes det burde vært påbudt med innbruddsalarm.
[ Kirkebygg utsatt for nazi-hærverk - Vårt Land ]
En avveining
– Hadde det blitt bevilget penger, er det klart vi hadde installert det. Det er ingen bakdeler med å ha det, bortsett fra at det er mange som skal inn og ut og dermed må håndtere den. Så det vanligste er at den er tidsstyrt, og går automatisk på litt sent på kvelden og så av igjen om morgenen, sier Ramstad.
– Hadde ikke dette kulturhistorisk viktige materialet vært betydelige tryggere på museum?
– Jo, men hvem har glede av det da? Det er en avveining. Det bør jo komme vanlig mann i kirka til glede. Så det å fjerne all verdifull kunst fra kirkebyggene, er ingen god idé. Verdiene ligger ikke i krone og ære, men det er kulturminneverdien som er det viktigste. Man får nok ikke solgt Oppstandelsen.
[ Alarmen i Fjære kirke ble aldri utløst: – Vi vurderer nytten av alarmen ]

Stedsspesifikt
Også Kjersti Marie Ellewsen i Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) mener alle kirker skulle hatt innbruddsalarm. Hun synes det er påfallende at det er uheldige saker som den i Fjære kirke som aktualiserer det tydelige behovet for bedre sikring av norske kirker.
– Det er et godt arbeid i de kirkelige fellesrådene og hos Riksantikvaren, så det er kostnadene som setter en stopper, og hva kirka har kapasitet til å ha fokus på.
– Bør dette verdifulle inventaret heller plasseres i trygge museumsbygg?
– De ville vært bedre sikret, men der er de helt tatt ut av sin kontekst. Store deler av kirkekunstsamlinger er plassert i magasinene og blir aldri utstilt. Så det er jeg ikke for.
Hun mener det eneste gode alternativet er å ruste opp kirkene.
– Kirkekunsten skal være i sin kontekst. Gjenstandene er gjerne laget til den spesifikke kirke og sier noe om hvem som har bodd, levd og virket i sognet, og om import, transportveier og håndverk. Så de har ikke bare nasjonal verdi som kan bevares hvor som helst, men de har også stor verdi for den enkelte menighet, sier Ellewsen.
[ Derfor er Fjære kirke så unik ]