Kultur

Viser støtte til Rezas utmelding. – Ikke alltid vært lett å være minoritet og i mindretall

YTRINGSFRIHET: Begard Reza kritiserer Ytringsfrihetskommisjonen for å bidra til å «hvitvaske noen av de groveste metodene til den nye, radikale høyresida». Forfatter Sarah Zahid blir i kommisjonen, men støtter Rezas beslutning.

– Tøft av Begard å komme fram med dette, sier Sarah Zahid, forfatter og medlem av Ytringsfrihetskommisjonen.

I et debattinnlegg skriver Reza at flere kunstnere har avslått invitasjonen til Ytringsfrihetskommisjonens innspillsmøte for kunstnere i Drammen 23. juni. Grunnen til dette er ifølge Reza at Are Søberg, kjent som «Sløseriombudsmannen» på Facebook, var blitt invitert til å delta på møtet.

Kommisjonsleder Kjersti Løken Stavrum svarer at hun ikke kjenner seg igjen i kritikken til Reza.

- Tøft for meg uten henne

Forfatter og jusstudent Sarah Zahid er medlem i Ytringsfrihetskommisjoen. Hun synes det er synd at Begard Reza har valgt å melde seg ut av Ytringsfrihetskommisjonen.

– Det kom som et sjokk for meg. Begard og jeg var ofte enige i mange saker og det kommer til å være tøft for meg å være der uten henne.

Zahid sier at hun ikke kjenner seg helt igjen i kritikken til Reza, men at hun synes at det er tøft av henne at hun står frem og sier det hun mener.

– Det er selvfølgelig legitimt av Begard å si ifra hvis hun har følt det sånn.

Hun legger ikke skjul på at det har vært noen harde diskusjoner i Ytringsfrihetskommisjonen og at hun anser noen av medlemmene som «meningsmotstandere».

– Jeg har hele tiden vært klar over at Begard og jeg har vært i mindretall om våre meninger. Det har vært harde debatter og det har ikke alltid vært lett å være minoritet og i mindretall.

Sarah Zahid

– Få med minoritetsbakgrunn

Zahid mener at det er en svakhet at ytringsfrihetskommisjonen består av så få med minoritetsbakgrunn. Likevel presiserer forfatteren at hun har kjent seg velkommen og godt tatt imot i gruppen.

Forfatteren tror ikke at det vil være mulig å erstatte Reza.

– Det er vanskelig å ta inn noen nå som vi har kommet så langt i prosessen, sier hun.

Selv om Zahid støtter Reza, sier hun at hun skulle ønske at kritikken hennes var mer konkret.

– Jeg skulle gjerne sett flere eksempler på beskyldningene hun kommer med.

«Skeivt alibi»

I debattinnlegget skrev Reza at hun følte seg om en maskot og et «muslimsk, skeivt alibi». Zahid sier at hun ikke føler på det samme som Reza.

– Jeg føler ikke at det er en uting å representere de med muslimsk bakgrunn. Poenget er at vi representerer en gruppe med våre synspunkter.

Zahid sier at hun likevel håper at Ytringsfrihetskommisjonen vil ta Rezas kritikk på alvor, og at de ikke avfeier den bare som usann.

– Det er ikke fordi vi andre ikke har opplevd det Begard forteller om, at det ikke har skjedd. Hennes subjektive perspektiv er viktig i seg selv, og vi kan ikke bestemme for henne om det er riktig eller ikke, sier Zahid.


Les mer om mer disse temaene:

Sarah Hervé

Sarah Camille Hervé

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur