Kultur

Trakk seg fra Ytringsfrihetskommisjonen i protest

YTRINGSFRIHET: Begard Reza trekker seg fra vervet i Ytringsfrihetskommisjonen fordi hun føler seg om «et alibi for en politisert kommisjon». Leder Kjersti Løken Stavrum kjenner seg ikke igjen i kritikken.

Begard Reza er generalsekretær i Salam, en organisasjon for skeive med muslimsk bakgrunn. I kronikken sin i VG onsdag skriver Reza at hun har opplevd å høre det hun omtaler som grove vitser om metoo og transpersoner i Ytringsfrihetskommisjonen.

Styrelederen i Salam, Henza Anwar, forteller til Vårt Land at Reza har mottatt drapstrusler, og at hun nå sitter i avhør.

– Kjenner meg ikke igjen i kritikken

I sin kronikk skriver Reza at hun har forsøkt å kritisere Ytringsfrihetskommisjonen internt for å ha invitert inn «rasister og hatpredikanter som selvfølgelige «eksperter» på ytringsfrihet».

Kjersti Løken Stavrum, leder av Ytringsfrihetskommisjonen, sier at hun er overrasket over innholdet i kronikken til Reza – og over begrunnelsene for å trekke seg.

Hun kjenner seg ikke igjen i kritikken til Reza om at kommisjonen har prioritert stemmer fra ytre høyre:

– Vi er en bredt sammensatt kommisjon, med flere jurister, og andre med faglig og praktisk erfaring i ytringsfrihetsrommet.

Blant medlemmene i Ytringsfrihetskommisjonen, nevner hun blant annet Mímir Kristjánsson, som er medlem i Rødt, og dermed ikke representerer en stemme fra ytre høyre.

Kjersti Løken Stravrum

– Vi har tatt Rezas innspill på alvor

Det har vært bråk i forkant av et «innspillsmøte for kunstnere», i regi av Yringsfrihetskommisjonen, som ble holdt i Drammen på onsdag. Dette møtet arrangeres under Kulturytring Drammen, der flere kunstnere får snakke om sine opplevelser med ytringsfrihet og ytringskultur, og komme med innspill til kommisjonen.

Noen kunstnere, blant annet Pia Maria Roll, har valgt å takke nei til invitasjonen fra Ytringsfrihetskommisjonen.

I Rezas kronikk fremstilles det som at mange av kunstnerne ikke ville delta på møtet fordi Are Søberg, kjent som «Sløseriombudsmannen», var invitert. I kronikken fremstilles han som en som «i flere år anonymt har plaget norske kunstnere på Facebook-siden sin. Her følges metodene til den nye høyresida: konspirasjoner, usannheter og uthenging av enkeltindivider», skriver Reza.

Løken Stavrum sier at kommisjonen har tatt Rezas innspill på alvor, og at de hadde invitert kunstnerne hun spilte inn til møtet i dag.

– Vi har dessverre ikke lyktes å få de med, sier kommisjonslederen.

Løken Stavrum sier at påstanden om at «de fleste av de inviterte kunstnerne valgte denne uka å avslå invitasjonen fra Ytringsfrihetskommisjonen» er feil, og at kun to kunstnere valgte å boikotte møtet på grunn av dette.

– Veldig uventet

– Begard Reza sier at hun ble det «muslimske, skeive alibiet» i Ytringsfrihetskommisjonen. Hva tenker du om det?

– Jeg vet ikke helt hva det betyr. Vi er jo en gruppe som skal forsøke å speile mangfold. Begard ble invitert i kommisjonen for sitt perspektiv og ståsted, sier kommisjonslederen.

Løken Stavrum inviterte Ytringsfrihetskommisjonens medlemmer til et morgenmøte torsdag, der de skulle diskutere Rezas beslutning og kritikk av kommisjonen.

– Hvordan blir det for Ytringsfrihetskommisjonen å jobbe videre?

– Jeg tror det skal gå fint, men det er selvsagt synd at hun velger å trekke seg. Det er en gyllen anledning til å gjøre sin mening kjent. Det er ofte store uenigheter blant medlemmene, og det håndterer vi godt, synes jeg.

Lederen sier at alle i kommisjonen hun har snakket med er overrasket over Rezas beslutning.

– Det var veldig uventet.

---

Ytringsfrihetskommisjonen

  • Ble oppnevnt i 2020 av Kulturdepartementet, for å utrede de sosiale, teknologiske, juridiske og økonomiske rammene for ytringsfrihet i dagens samfunn.
  • Det er nå 17 medlemmer i Ytringsfrihetskommisjonen: Kjersti Løken Stavrum, Ragna Aarli, Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, Eirin Eikefjord, Anki Gerhardsen, Nils Johan Heatta, Bente Kalsnes, Sebastian Klein, Mimir Kristjánsson, Adele Matheson Mestad, Bård Borch Michalsen, Steinar J. Olsen, Shabana Rehman, Kjetil Rolness, Vebjørn Selbekk, Jan Inge Sørbø og Sarah Zahid.
  • Kjersti Løken Stavrum leder kommisjonen.
  • I mandatet står det at «Med utgangspunkt i Grunnloven § 100 skal kommisjonen utrede de sosiale, teknologiske, juridiske og økonomiske rammene for ytringsfrihet i dagens samfunn.

---

– Føler vi ikke har vært i samme kommisjon

Ragna Aarli, jussprofessor og medlem i Ytringsfrihetskommisjonen, sier også at kritikken til Reza kom overraskende på henne.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i det hun beskriver. Jeg har selv ikke opplevd latterliggjøring av metoo eller av transpersoner. Jeg føler at vi ikke har vært i samme kommisjon.

Aarli sier at Reza har vært lite til stede på de siste møtene til Ytringsfrihetskommisjonen, og at hun aldri opplevde at disse problemene ble tatt opp.

Hun sier at hun opplever at det veldig høy takhøyde for hva som kan sies og tas opp i kommisjonen og at det er synd Reza ikke har opplevd det slik.

– Det har vært viktig for Ytringsfrihetskommisjonen å uttrykke for medlemmene at om man er uenig i noe, så må man si det.

Ytringsfrihetskommisjonen

- Veldig synd at hun velger å melde seg ut

Reza skriver i teksten sin at kommisjonen har prioritert stemmer fra ytre høyre. Dette er ikke Aarli enig i.

– Vi har hele tiden vært veldig bevisst på å få frem et mangfold.

I likhet med Løken Stavrum forteller Aarli at Ytringsfrihetskommisjonen tok imot innspillene til Reza. De hadde håpet på at kunstnerne som Reza hadde foreslått til innspillsmøtet i Drammen ville takke ja.

– Vi har jobbet hardt med å få det annerledes. Vi prøvde å få en bredde i deltagelsen, men man kan ikke tvinge folk til å være med. Vi ville gjerne hatt en annen liste enn den endte opp med, men slik ble det ikke, sier Aarli.

Hun har aldri opplevd at noen ikke har tatt det Reza sier på alvor.

– Det er åpenbart at hun har opplevd sin situasjon annerledes enn det jeg har gjort. Det er veldig synd at hun velger å melde seg ut.

Les mer om mer disse temaene:

Sarah Hervé

Sarah Camille Hervé

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur