Kultur

Knutby-ofre fortvila over HBO-dokumentar

KNUTBY: Mot ofrenes vilje får seerne høre nødanrop og se bilder av skuddskader i Knutby-dokumentaren. De berørte betegner eksponeringen som en enorm påkjenning.

HBO-dokumentaren «Knutby: I blind tro» hadde premiere tidligere i vår. Her får seere nok en gang innsikt i lovbruddene og de sekteriske tilstandene i den mye omtalte Knutby-menigheten. Nå får skaperne av dokumentaren kritikk i SVT for å gi en uetisk framstilling av saken.

To av ofrene i saken mener journalistene har opptrådt uredelige. En av kritikerne er en mann som blir skutt i forbindelse med drapet på Alexandra Fossmo. I serien eksponeres han med fullt navn, og seerne får se bilder av skuddskadene hans. Seerne får også høre nødanropet til politiet. Dette på tross av at han hevder at han ikke ønsket å være med i dokumentaren.

– Jeg har i to år bedt og bedt om at de ikke skulle gjøre det, og forklart hvilket overgrep det vil være, sier offeret for drapsforsøket til SVT.

Knutby HBO

– Uhørt traumatiserende

Serien får også kritikk fra en kvinne som ble mishandlet og trakassert i menigheten. Hun opplever det som «uhørt traumatiserende» at lydopptak fra hennes vitneforklaring avspilt i serien.

– Det blir som et overgrep når HBO tar med lydopptak fra retten. Det var én av de verste dagene i mitt liv og jeg brøt sammen i retten, forteller hun til den svenske statskanalen.

Hun undrer seg hvorfor skaperne av dokumentaren ikke har tatt kontakt med henne for å få godkjenning til å spille av lydklippet.

– Viktig å vise

Det er de to journalistene Anton Berg og Martin Johnson som har laget dokumentaren. De svarer på kritikken med at HBO ikke er underlagt presseetiske forpliktelser til nyhetsmedier, og at informasjonen som formidles i dokumentaren er av stor offentlig interesse. Ifølge Berg er ikke godkjennelse fra ofrene en forutsetning for publisering.

Journalistene mener det er viktig å spille av nødsamtalen fordi de ville vise at politiet gjorde en feil i etterforskningen. De mener de har hatt tilstrekkelig god kommunikasjon med de involverte.

Vårt Land anmeldte dokumentaren i april. Anmelder Einar Aarvig mente at dokumentaren «aldri glemmer at den handler om menneskelige tragedier».

Les mer om mer disse temaene:

Håkon Vatnar Olsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur