Kultur

Se Stavanger Gospel Companys påskekonsert

GOSPEL: Dirigent Aril Schøld ville ikke at påskens budskap skal drukne i Kvikk Lunsj og juleevangeliet, så han orkestrerte en musikalsk påskefest.

– Jeg opplevde de som mer og mer foruroligende at vi bare skulle sitte på fjellet og spise Kvikk Lunsj.

Aril Schøld, dirigent i Stavanger Gospel Company, humrer. Samtidig likte han dårlig at påsken som feiring og i kraft av sitt kristne budskap, tapte terreng til både julefeiring og kjeksstenger trukket i sjokolade.

– At vi tre måneder tidligere feirer det som skjedde i Betlehem, men ikke la noe trykk på det som skjedde i Jerusalem.

Det ble til det musikalske prosjektet PåskeChurch. Konserten kan du se lenger nede i saken.

Amerikanske tilstander

Musikkprodusent Aril Schøld har jobbet med blant andre Carola, Sigvart Dagsland og Stavanger Symfoniorkester. Men aller best liker han arbeidet med hjertebarnet Stavanger Gospel Company, der han altså er dirigent.

Gospelkompaniet ble grunnlagt i 1997 og har i over ti år holdt på med et prosjekt kalt Gospel Church. Det har blitt kalt Norges største gudstjeneste, og er – eller var, før korona – månedlige gudstjeneste-arrangementer

– Det er en hybrid mellom norske og amerikanske gudstjenester der vi inviterer både norske og utenlandske artister til å opptre. Samtidig er det også nådehilsen og nattverden, slik at det ikke bare blir et show, men også en gudstjeneste folk kan kjenne igjen, sier Schøld.

Til tross for disse faste og svært utadvendte gudstjenestene, anslår han at bortimot halvparten av det han jobber med i løpet av et år, handler om jula.

– Både for egen og andres del ville vi gjøre mer ut av påsken.

Her kan du se konserten:

– Bananas

Og i takt med deres amerikanske påvirkning, manifesterte altså PåskeChurch seg. I tillegg til å huke med seg Schølds gode venn Egil Svartdahl, fikk Stavanger Gospel Company etter hvert samarbeid med Haugesund misjonskirke, Q42 i Kristiansand og St. Petri kirke i Stavanger.

– Det ble en fantastisk opplevelse med kor og sangere fra alle regionene. Vi fikk rettet oppmerksomhet mot påsken, men det oppstod også helt spesielle fellesskap og vi stod sammen.

Interessen var ifølge Schøld «bananas». I St. Petri var det 250 sangere på scenen og 800 i publikum to kvelder på rad. For påskekonserten i Q42 ble 1.300 billetter solgt i løpet av snaue fem minutter.

– Det vitnet om stor interesse både for påsken og budskapet. Vi gjorde det helgen før palmehelgen, og det viste seg å funke. Da er folk bare så vidt i gang med å pakke ned Kvikk Lunsj-en.

Slik oppstod ikke bare fellesskap, men også en tradisjon. Selv om pandemien har stukket kjepper i hjulene. I fjor måtte de avlyse, så i år er det fornøyde med å ha fått gjennomført en nedskalert versjon med smittevernoverlegens velsignelse.

Helgen før palmehelgen samlet Stavanger Gospel Company 100 gjester to ganger. Schøld forsikrer seg om at de hadde klarert det med smittevernoverlegen. På scenen stod ikke 250 sangere denne gangen, men tolv, samt programleder Egil Svartdahl.


Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur