Kultur

Kirkemusikkfestivalen dropper alle fysiske konserter

KIRKEMUSIKK: 20-årsmarkeringen lar vente på seg. Oslo internasjonale kirkemusikkfestival utsettes igjen for pandemiens prøvelser – og legger om til digital festival med NRK som alliert.

Heller ikke i år blir det Oslo internasjonale kirkemusikkfestival. I fjor endte de med å avlyse helt, og i år blir festivalen digital.

– De lovpålagte restriksjonene gjør det umulig å gjennomføre, men vi er glade for å tilby en digital festival til våre publikummere, sier festivaldirektør Bente Johnsrud.

Må stokke om – igjen

Som for de fleste kulturarrangører har det vært et svært utfordrende år. I mars i fjor skulle Oslo internasjonale kirkemusikkfestival markere sitt 20-årsjubileum. Pandemien spredte seg og festivalen tok grep, men dagen før festivalen skulle starte, innførte Norge de strengeste tiltakene siden krigen og Bente Johnsrud måtte avlyse.

– Jeg er glad for at nedstengningen skjedde før festivalen rakk å starte. Hvis det ikke hadde skjedd, kunne festivalen plutselig ha forårsaket smittet hos mange mennesker. Hvis det var noe jeg takket Gud for, var det det, sa Johnsrud til Vårt Land i desember.

Johnsrud og festivalstaben var lenge optimistiske for 2021-utgaven og en forsinket markering av jubileet. Billettsalget skulle egentlig starte i dag, men slik gikk det ikke. Det muterte viruset har strammet til tiltakene, og hele den fysiske festivalen blir derfor avlyst.

---

Oslo internasjonale kirkemusikkfestival

  • Festivalen ble grunnlagt i år 2000 av Bente Johnsrud, som også er festivaldirektør og kunstnerisk leder.
  • Jubileumsfestivalen i våres ble avlyst på grunn av koronapandemien. Årets festival blir en digital utgave.
  • Festivalen avholdes 12.-21. mars 2021.

---

Johnsrud trekker frem restriksjoner som karanteneplikt, begrensede øvingsmuligheter og publikumsbegrensninger. Dette siste rammer særlig kirkerommene hardt ettersom kirkebenkene stadig ikke regnes som fastmonterte seter, påpeker festivaldirektøren.

I stedet blir det i år derfor en digital festival med syv poster på programmet.

– Vi får ikke det fine samspillet mellom publikum og musikerne. Likevel skal vi lage audiovisuelle prosjekter med god lyd og vakre bilde, og det betyr noe for mennesker uansett, sier Johnsrud.

Johnsrud erkjenner at situasjonen er alvorlig, og er særlig bekymret for de mange utøverne som skulle opptre. Samtidig er hun glad for at den digitale festivalen har fått et samarbeid NRK. Statskanalen skal sende tre av konsertene på radio, i tillegg til at tv-programmet Hovedscenen skal lage en episode om festivalen som helhet.

Konsertene skal sendes fra Oslo domkirke, samt kirker i England og Italia.

Ser fremover

Selv om det blir en slags festival, er det nødvendigvis mange avlysninger. Dirigenten Michi Gaigg og guttekoret Wiener Sängerknabe ble begge løftet frem som høydepunkter på årets festivalprogram, men disse er nå tatt av plakaten.

Bente Johnsrud forteller at festivalen etterstreber å tilbud musikerne en mulighet for å holde konserten sin. Hun vil gjøre «alt i sin makt» for å tilby de som ikke får fremført nå, får en ny sjanse.

Med én avlyst og en annen kraftig redusert festival, blir dermed lista lang.

Kirkemusikkfestivalen er nemlig en festival som planlegger lang tid i forveien, hvilket vil si at årets opprinnelige program var klart allerede i mars i fjor. Da var festivalen dermed brått i en situasjon der de hadde for mange musikere.

En del av 2020-programmet ble dermed skjøvet over til 2021.

– Vi hadde dessuten allerede planlagt store dele av festivalen i 2022, så nå blir det intenst arbeid med å tilpasse både 2022 og 2023, forteller Johnsrud.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur