Kultur

Odd Nordstoga: – Stort å bli tatt inn i salmeboka

JULESALMEDUGNAD: Odd Nordstoga føler seg av og til som en slags «omreisende servitør av julelåter».

Før Odd Nordstoga skulle gi ut juleplata Strålande jul sammen med Sissel Kyrkjebø i 2009, kjente han et slags behov for å legitimere prosjektet.

– Det blir spydd ut juleplater i øst og vest hele tiden. For å gi ut en juleplate, synes jeg du må ha en slags kunstnerisk visjon. Jeg synes som alle andre at «Deilig er jorden» og «Glade jul» er kjempefine, men da jeg skulle gjøre en plate sammen med Sissel, hadde jeg lyst til å få inn tradisjonene og samtidig tilføre noe nytt.

Dermed satt Nordstoga en dag og bladde i en salmebok med gotisk skrift. Det hører med til historien at bestefaren hans var prest og moren god bevandret i salmeskatten. Da han kom over Elias Blix’ salme «Upp gledjest alle, gledjest no», føltes noe riktig.

– Jeg er ingen teolog, men Blix var en stor ordkunstner. Det var ingen noter i boka, og jeg hadde ikke hørt melodien før. Så da prøvde jeg meg litt fram, og synes jeg fikk det bra til.

Det var det flere som syntes. Da Norsk salmebok ble gitt ut på ny i 2013, ble hans melodi tatt inn.

– Det var stort. Det er fantastisk at det står «M: Odd Nordstoga og T: Elias Blix». Jeg er i godt selskap. Den blir ikke akkurat skiftet ut hvert år, så det ga meg en følelse av å ha gjort noe varig.

Omreisende servitør

Da Norge stengte ned i mars, måtte han avbryte en stor soloturne. Han hadde vært med på Hver gang vi møtes og skulle spille for fulle hus landet rundt.

– Det var et rotete landskap der alt ble ommøblert, men man finner en vei gjennom.

For selv om festivaljobbene falt bort, fikk han andre oppdrag. I høst slapp han dessuten plata Fatig ferdamann, som han nå skal turnere med vinteren 2021.

Men også nå har det dukket opp jobber.

– Til jul hadde jeg egentlig ingen planer, men av en eller annen grunn assosierer mange meg med jul. Jeg har sunget en del på Teams for bedrifter, forteller han.

Han sitter for øvrig i et studio i Oslo spektrum, klar for å spille for akademikerforeningen Tekna.

– Jeg føler meg som en slags omreisende servitør av julelåter, som synger Jul i Svingen eller noe slikt.

Det er i grunn en rolle han trives i.

– Med jul handler det om å formidle noe litt mer enn seg selv og sine egne låter. Det handler om å være musiker og bidra med den musikken som er så sentral.

Denne produksjonen er bestilt av Vårt Land. Musikken er gjengitt med tillatelse fra TONO. Uautorisert fremføring eller kopiering er ulovlig.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur