Kultur

En melding fra en lytter endret julelista til Lewi Bergrud

JULESALMEDUGNAD: Tilfeldigheter har preget Lewi Bergruds tilværelse de siste månedene. Også i julesalmedugnaden.

Lewi Bergrud hadde egentlig bestemt seg for at «Stjerna som brenn» ikke skulle få være med på lista over låter på årets juleturnéliste, men en pussig tilfeldighet ville det annerledes.

– Like etter at den tanken slo meg, fikk jeg en melding av en dame som hadde opplevd at mannen ble alvorlig syk. Hun hadde egentlig bestemt seg for å droppe å feire jul og pynte huset, men våknet en morgen med en følelse av at «Du skal pynte som aldri før! Og du skal sette på Stjerna som brenn!».

Da den meldingen tikket inn – og hun kalte det en håpets låt– kunne ikke Bergrud annet enn å endre planen: «Stjerna som brenn» måtte spilles i år allikevel.

Usikkerhet

Og det er gjerne tilfeldigheter som avgjør hvilken retning livet tar. At Lewi Bergrud denne måneden er på juleturné sammen med Maria Solheim og Ole Børud, var for eksempel ikke opp til dem selv.

– Jeg hadde funnet frem tøflene og joggebuksa for å ha en vanlig desember sammen med familie, som jeg ikke har hatt på mange år.

Artister og konsertarrangører har i mange måneder søkt om støtte fra Kulturrådet, enten for å kompensere for avlysninger eller for å sørge for at man kan gjennomføre smittevernstilpassede konserter.

Kulturrådet har blant annet blitt kritisert for å forskjellsbehandle artister. Mens noen artister fikk tommel opp og millionstøtte allerede etter én dag, har andre måttet vente i ukevis.

Blant annet Bergrud og co.

– Men plutselig kom beskjeden. Da måtte jeg omstille litt, men jeg kjente raskt at dette føltes riktig, forteller totningen, som er opptatt av å formidle store tanker med lave skuldre.

Bergrud er i det hele tatt energisk og full av positivitet – glad for at han har hatt ting å pusle med i denne rare tiden. Foruten at juleturneen ble reddet i siste liten, ser han frem til et nytt år. På tapet for 2021 står blant annet engelskspråklig låt-debut sammen med Chris Medina og et samarbeid med svenske Sebastian Stakset om en låt på bestilling fra Marita-stiftelsen.

Denne produksjonen er bestilt av Vårt Land. Musikken er gjengitt med tillatelse fra TONO. Uautorisert fremføring eller kopiering er ulovlig.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur