03 December 2020Kultur

De første kulturmillionene er på vei

Onsdag ble de første søknadene til Kulturrådets stimuleringsordning godkjent, og 42 millioner kroner er nå på vei ut.

Kulturrådet har ferdigbehandlet 21 av totalt de 120 søknadene som er kommet inn siden fredag 23. oktober.

– Jeg er glad for at kultursektoren har vært så raske med å søke midler, og for at vi kan få ut de første utbetalingene så raskt, sier direktør Kristin Danielsen i Kulturrådet i en pressemelding.

Kurt Nilsen, Bjørn Eidsvåg og kammerfolktrioen Slagr er blant dem som har fått godkjent søknadene sine.

Bjørn Eidsvåg har gjennom selsapet Quint AS fått tilsammen tre millioner kroner for å gjennomføre sin julekonsertturne.

Stimuleringsordningen har en ramme på 500 millioner kroner og har som mål å holde liv i den norske kultursektoren gjennom koronapandemien. En lignende ordninger er foreslått videreført til våren neste år.

Flere kirkekonserter får støtte

«Konserten Julenatt med artistene Wenche Myhre, Jørn Hoel og Emil Solli-Tangen. (...) Det arrangeres i år 47 kirkekonserter fra Troms og Finnmark fylke i Nord til Agder fylke i sør», skriver Kulturrådet i oversikten over prosjekter som har fått støtte.

Prosjektet med Myhre og Hoel har fått tilsammen 3,44 millioner kroner gjennom ordningen.

Også kirkekonsertturneen til blant annet Alexander Rybak, Rune Larsen, Maria Haukaas Mittet har fått støtte. De skal gjeste nærmere 40 kirker over hele landet, og har fått i overkant av 5,4 millioner kroner til å gjennomføre turneen.

Konsertturneen med Anita Skorgan og Rein Alexander står også på listen over tildelinger i den første tildelingsrunden. De har fått 3,2 millioner.

Også den årvisse juleturneen Vår Jul har fått penger. I år er artistene Torstein Sødal, Christian Ingebrigtsen, Tine Thing Helseth, Gaute Ormåsen og Vivian Sørmeland del av turneen, samt kapellmester Øystein Lund Olafsen. De har planlagt 52 konserter fra Kristiansand i sør til Namsos i nord, skriver de i prosjektsammendraget.

– Knusende ro

Febe Rognstad i Fokus Entertainment arrangerer i år juleturneen Blåtoner for sjette gang, og er også blant dem som har søkt om støtte fra stimuleringsordningen.

De er ikke på lista over tildelte søkere.

– Vi har solgt gode med billetter de siste fem årene, så jeg kan ikke se noen grunn til at vi ikke skal bli stimulert når jeg ser hvilke andre som blir det.

Rognstad – som har arrangert julekonserter siden 1998 – har de siste seks årene arrangert Blåtoner hver jul. I år er det Ole Børud, Maria Solheim og Lewi Bergrud som skal gjeste 15 kirker.

– Frykter du at dere ikke får støtte?

– Nei, dette tar jeg med knusende ro. Jeg søkte for to dager siden, og tror bare at de ikke har fått behandlet søknaden ennå.

Har vært viktig å redde julekonsertene 

Kulturminister Abid Raja var på en pressekonferanse i midten av oktober opptatt av muligheten til å gjennomføre årets julekonserter, til tross for den pågående pandemien.

– For å sikre jula og julekonsertene tar vi også inn menighetsrådene som søkere, og jeg er glad for at vi med dette kan sikre at flest mulig julekonserter kan gjennomføres, sa kulturminister Abid Raja (V) da.

I en Facebook-post onsdag kveld oppfordrer kulturministeren flere til å søke på ordningen.

Nå gjelder det å søke stimuleringsordningen og arrangere kulturopplevelser over hele landet. Det er 500 millIioner i...

Posted by Abid Q. Raja on Wednesday, October 28, 2020

Om lag halvparten av alle julekonsertene er arrangert av det lokale menighetsråd, mens den andre halvparten er arrangert av leietakere av kirken. Forskriften for stimuleringsordningen har vært ute til høring. I den høringen har KA påpekt at menighetsrådene har vært utelukket.

Regjeringen har lyttet og endret forskriften, noe KA – Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, var svært glad for.

– Nå blir det julekonserter i kirkene. Med dette åpnes ordningen for kulturlivet opp, slik at menighetsråd som planlegger julekonserter, kan få støtte til å gjennomføre disse. I tillegg vil ordningen gi støtte til både profesjonelle og frivillige aktører som leier kirker til å arrangere julekonserter, sa KA-rådgiver Jens A. Bjelland til Vårt Land forrige uke.

Vårt Land oppdaterer saken.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur