Musikk

Mener Kulturrådet driver forskjellsbehandling

Juleturnéarrangør Febe Rognstad mener Kulturrådet forskjellsbehandler søkere. Etter fire uker uten svar, er hun nær ved å gi opp. – Jeg er snart nødt til å trekke pluggen.

Oppdatering: Tirsdag ettermiddag fikk Blåtoner godkjent sin søknad fra Kulturrådet. Les mer om det her

Febe Rognstad har arrangert juleturneer siden 1998 og skulle i år arrangere juleturneen Blåtoner for sjette gang.

– Dette er ikke en turné som ble til i sommer. Allerede i januar begynte vi å planlegge årets turné, og billettene har ligget ute siden før pandemien.

Over fire uker etter at hun søkte på stimuleringsordningen – den økonomiske ordningen som skal sikre at kultursektoren kan holde hjulene i gang til tross for strenge smittevernstiltak – har hun ennå ikke fått svar.

Turneen har første konsert førstkommende søndag, men om ikke Rognstad får svar i løpet av onsdag, blir det ingen turné.

– Om jeg ikke hører noe innen da, er jeg nødt til å trekke pluggen. Da må vi avlyse.

LES OGSÅ: Mener kirken forskjellsbehandles som kulturarena

Febe Rognstad i Fokus Entertainment reagerer på hvordan Kulturrådet har behandlet søknaden hennes på stimuleringsordningen. – Det jeg reagerer aller mest på er at de forklarer at «vi behandler alle etter tur», men det vet jeg at de ikke har gjort.

Kafkask

La oss skru tiden litt tilbake. Den lenge planlagte Blåtoner-turneen utgjøres av trioen Ole Børud, Maria Solheim og Lewi Bergrud, som fra første søndag i advent og frem til 21. desember, skal holde 16 kirkekonserter Østlandet rundt.

For å kunne gjennomføre turneen, søkte Rognstad (bildet) og hennes enkeltpersonforetak Fokus Entertainment på stimuleringsordningen. Her starter det hun beskriver som en byråkratisk og lite intuitiv prosess.

– Den første søknaden, den vi sendte 25. oktober, var beregnet på 200 publikummere.

Uker gikk og svaret uteble.

Etter at smittetrykket økte, innførte myndighetene en rekke nye smitteverntiltak 5. november. Blant dem en øvre grense på 50 personer på arrangementer innendørs der det ikke er fastmonterte seter – noe kirkebenker ikke regnes som.

– Alle våre konserter er kirkekonserter, så derfor måtte vi endre søknadene fra 200 til 50 publikummere. Da ble jeg bedt om å sende inn en ny søknad.

Dersom det lå to søknader inn til samme arrangement, kunne begge bli avslått, fikk Rognstad beskjed om. Men selv om hun trakk den opprinnelige søknaden – og fikk dette bekreftet via Altinn – ble ikke dette registrert hos Kulturrådet.

– Jeg ringte dem for å forklare situasjonen, for jeg ville jo ikke at søknaden skulle bli avvist fordi jeg lå inne med to. Da ble jeg bedt om å sende inn en skriftlig forklaring.

Rognstad fikk etter hvert bekreftelse på at den første søknaden var trukket, og at hun med det var bakerst i køen med sin nye søknad.

– Det eneste jeg hadde gjort, var å nedjustere på et tall i henhold til restriksjonene. Siden da har jeg pushet både skriftlig og muntlig for å forklare dette, men jeg får stort sett bare til svar at Kulturrådet ikke kan forsere noen, og at de behandler søknader etter tur.

LES OGSÅ: – Bedre å arrangere enn å avlyse julekonsertene

Runddans

Rognstad reagerer særlig på at hun ikke har fått noen form for respons på søknaden – verken bevilgning eller avlysning. Hun har spekulert i om det kan være noe feil med søknaden, men heller ikke oppklarende spørsmål har hun fått.

– Det siste svaret jeg fikk, var skikkelig «god dag, mann – økseskaft!» der jeg ikke får svar på noen ting. Og der avsender avslutter med å si at hun håper vi kan ha is i magen.

Rognstad trekker frem at også kulturminister Abid Raja gjentatte ganger anmoder bransjen om å gjennomføre, og ikke avlyse.

– Det er ikke noe vi heller vil, men vi kan ikke ta sjansen på å reise uten at vi vet at vi har støtte. Det er en del som har fått avslag. Jeg driver et enkeltpersonforetak, det er ikke en risiko jeg kan ta.

LES OGSÅ: Kirker forbereder seg på store inntektstap

– Forskjellsbehandling

Selv om stimuleringsordningen er initiert av Kulturdepartementet og kulturminister Abid Raja, er det Kulturrådet som administrerer den. Som tildeler av støtte ikke alle kan bli innvilget, har de fått kritikk fra flere hold denne høsten – blant annet for å favorisere profilerte artister.

Også Febe Rognstad mener det kan se ut til at Kulturrådet driver forskjellsbehandling.

– Det jeg reagerer aller mest på er at de forklarer at «vi behandler alle etter tur», men det vet jeg at de ikke har gjort. Søknaden min lå i flere uker uten at noe skjedde, mens andre fikk innvilget etter 24 timer.

Bjørn Eidsvåg skrev på Facebook at han søkte om pengestøtte den ene dagen, og fikk innvilget søknaden den neste.

Rognstad bemerker at hun ikke vil henge ut bransjekolleger, men si noe om hvordan systemet virker.

– Dette er ingen anklage mot dem som har et godt og kjent navn, verken som arrangør eller artist, men det virker som for meg at det kan ha hjulpet på søknaden.

Og legger samtidig til:

– Jeg kan ikke med hånden på hjertet si at de har prioritert andre foran meg, men det virker sånn. Det kan eventuelt være noe feil med søknaden min, men da hadde det vært på sin plass å informere meg om dette.

– Går seg til

Guri Langmyr Iochev, seksjonsleder for søknadsforvaltning i Kulturrådet, forteller at de tar søknadene etter tur, men at de av og til må undersøke nærmere. Hun stiller ikke til intervju, men skriver følgende i en e-post:

«Svarer ikke på enkeltsaker. Men dette går seg til. Det jobbes med søknadene nå og jeg har tro på at kaoset og forsinkelsen som oppsto etter de nye smittevernreglene er straks over».

---

Støtteordninger for kulturbransjen

  • For å avhjelpe en hardt prøvet kultursektor, har Kulturdepartementet innført to økonomiske støtteordninger.
  • Stimuleringsordningen har som hensikt å stimulere arrangører og artister til å gjennomføre arrangementer som er tilpasset gjeldende smitteverntiltak. Den kan dekke opp mot hele differansen mellom utgifter og inntekter. Kompensasjonsordningen kan kompensere for deler av tapet ved avlyst arrangement.
  • For høsten 2020 er det innflørt en stimuleringsordning med en ramme på 500 millioner kroner. Arrangementer fra oktober til desember kan søke om tilskudd fra denne ordningen. Kulturdepartementet har foreslått at stimuleringsordningen videreføres til sommeren 2021, men dette må først vedtas i Stortinget.
  • Kompensasjonsordningen for høsten videreføres med en ramme på 200 millioner kroner, men trappes ned til 70 % kompensasjon fra oktober og 50 % fra november. For oktober til desember vil det kun være mulig å få kompensasjon for avlyste arrangementer.
  • Kilde: Kulturrådet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk