Kultur

Tildeling av Petter Dass-prisen sendes på nett på torsdag

PRISTILDELING: Petter Dass-prisen deles ut også i år, uten publikum fysisk til stede. Det blir en sjelden anledning til å høre kusinene Marthe og Ellen Andrea Wang framføre salmer og sanger.

Siden kirkedørene er stengt for store forsamlinger, forsøker Vårt Land å samle enda flere når årets Petter Dass-pris skal utdeles. Tildelingen skjer i en nesten tom Sagene kirke i Oslo, men blir sendt på VL.no torsdag kl. 18.

Sjelden anledning

– Årets tildeling kommer til å bli helt spesiell. Den kommer selvsagt til å være annerledes enn tidligere, i og med at vi ikke kan ha publikum, men det gir også alle leserne våre og andre interesserte mulighet til å ta del i det hele – fra hver sin krok på hver sitt vis, sier Elise Kruse, avisas konstituerte religionsredaktør.

Hun tror utdelingen også blir en anledning til å få både førjulsstemning og åndelig påfyll i en travel og kaotisk tid.

De tre prisnominerte har et felles forhold til Petter Dass, og det er salmebokas første salme «Herre Gud, ditt dyre navn og ære». Ellen Andrea Wang og Marthe Wang skal imidlertid framføre andre salmer som blir kjent på torsdag. De to kusinene opptrer ikke ofte sammen offentlig. I den nettsendte begivenheten vil vi høre Ellen Andrea Wang (kontrabass) og Marthe Wang (piano).

Musikkfamilie

– Men det føles likevel hjemmevant og trygt. Vi har opptrådt i mange familieselskaper, men ikke så ofte i voksen alder. Vi opptrådte sammen på TV-aksjonen for noen år siden.

For Marthe Wang er dette den eneste opptredenen i desember.

– Dette er ei tid hvor vi vanligvis har masse gode konsertopplevelser. Det er trist at man blir fratatt en så fin sesong.

En av de nominerte er tidligere preses Helga Haugland Byfuglien. Marthe Wang forteller at både bestefar og foreldre har hatt et varmt forhold til henne. Både Marthes far Torfinn og Ellen Andreas far Øystein spiller for øvrig også sammen i Pastor Wangs kvintett.

Petter Dass-prisen ble første gangen utdelt i 1995 til TV-pastor Egil Svartdahl. Siden er den tildelt en statsminister, en kronprinsesse, til biskoper, kulturprofiler, til Lise og Ludvig Karlsen, og i fjor gikk den til den straffedømte menneskevennen Arne Viste. I intervjuer har alle tre nominerte gitt uttrykk for at det er en ære å være nominert.

---

Petter Dass-prisen 2020

  • Av smittevernhensyn deles prisen ut i Sagene kirke i Oslo uten publikum til stede.
  • Alle abonnenter kan følge tildelingen torsdag 10. desember kl. 18 på vl.no/petterdass.
  • Musikk ved Ellen Andrea Wang og Marthe Wang.
  • Prisvinneren intervjues av journalist Alf Kjetil Walgermo.

---

– Det betyr at Petter Dass-prisen fortsatt settes høyt, og er av betydning for flere mennesker. Det minner oss også på at formålet med prisen fortsatt er like viktig i 2020: Å forene kristen gudstro med folkelighet, sier Elise Kruse.

Som leder for juryarbeidet har hun hatt en liste med et titalls kandidater.

– Det var vanskelig å velge ut bare tre stykker, og mange som hadde fortjent oppmerksomheten. Heldigvis skal vi gi ut flere priser i årene fremover, sier hun.

De aller fleste forslagene har vært knyttet til nettopp dette, og folk har også fremhevet dette når de har sendt inn forslag. Det er tydelig at pandemien har satt sitt preg også på hvordan folk tenker rundt det med å dele tro i offentligheten. Nå har man i enda større grad enn før sett behovet for å finne nye, kreative måter å dele tro på.

– Hvor mange forslag på kandidater er knyttet til kristen profilering under pandemien?

– De aller fleste forslagene har vært knyttet til nettopp dette, og folk har også framhevet dette når de har sendt inn forslag. Pandemien har satt sitt preg også på hvordan folk tenker rundt det med å dele tro i offentligheten. Nå har man i enda større grad enn før sett behovet for å finne nye, kreative måter å dele tro på, sier Elise Kruse.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur