Kultur

Solveig Spilling Bakkevig gleder seg til neste jul

JULESALMEDUGNAD: Bak åttende luke befinner det seg en over gjennomsnittlig sangglad sokneprest. – Denne julen her skal vi bare bli ferdig med, sier hun.

Selv om Solveig Spilling Bakkevig innrømmer at julen kanskje ikke er tiden for å synge nye salmer, har hun valgt seg ut en for de fleste ukjent salme til dagens luke i julesalmekalenderen.

– Av og til er det plass til noen nye julesalmer, og da Ingrid (Brækken Melve, journ.anm.) sendte meg denne for omtrent et år siden, begynte jeg raskt å jobbe med en melodi.

Hun mener særlig refrenget kler adventstiden godt, og at salmen har i seg et dobbelt perspektiv om både julen og livet. Med seg på piano har hun Ahmad Mirzayev, kantor i Stokke.

– Det er mye ensomhet og utenforskap, og julen er en vanskelig tid for mange. Det er jo midt i dette at Gud trådte inn og viste sitt lys. Det er en kontrast om lys og mørke som også finnes i livet og i troen.

Sangglad sokneprest

Til vanlig jobber Bakkevig som sokneprest i Arnadal og Skjee i Stokke, men hun tonesetter også en del av Melves salmer. De sies å være del av et ungt og vitalt salmemiljø.

– Grunnen til at jeg skriver melodier til salmer er på grunn av samarbeidet med Ingrid. Hun skriver sterke tekster, og jeg har sett det som min oppgave å bringe dem til liv. At det ikke bare forblir et dikt på et ark, men flyttes over i kroppen og sangen.

Som en viktig del av hennes presteembete, ser hun oppgaven med å fremme salmesang og sangglede. Hun synes det er viktig å kombinere den rike salmeskatten og nye salmer.

– Jeg er opptatt av at salmesangen skal forbli en levende tradisjon.

Som sangglad prest har dette vært et utfordrende år. Hun savner opplevelsen av å stå tett i tett og synge for full hals.

– Det fysiske fellesskapet har nesten forsvunnet i år, og det savner jeg. Det kommer til å merkes ekstra godt i jula. Denne jula her skal vi bare bli ferdig med, og så får vi glede oss til neste år.

Denne produksjonen er bestilt av Vårt Land. Musikken er gjengitt med tillatelse fra TONO. Uautorisert fremføring eller kopiering er ulovlig.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur