Kultur

– Å skrive salmer er å ta seg til rette

PODKAST: Ingrid Melve skriver salmer om mikroplast og liker-klikk. – Jeg har sluttet å tenke at jeg skal skrive tidløst, men prøver heller å gi hverdagen plass i et tradisjonelt språk, sier hun i podkasten Dokka.

Den sommeren Ingrid Melve var prestevikar på Løten var det få begravelser og lite å gjøre. Så hun prøvde noe hun ikke hadde gjort før: å skrive en salme.

– Den første jeg skrev var kjempebra, så jeg ville skrive flere. Men da tenkte jeg at jeg skulle forsøke å skrive som Svein Ellingsen. Men jeg er jo ikke ham, og hans virkelighet er ikke min virkelighet, så det fungerte ikke så godt. Men de siste to årene tror jeg at jeg har kommet fram til et eget språk, sier Melve til Åste Dokka i den nyeste episoden av Vårt Land-podkasten Dokka.

---

Dokka

  • I Vårt Land-podkasten Dokka intervjuer Åste Dokka en gjest hun er nysgjerrig på – om tro, tvil eller andre eksistensielle tema.
  • Annenhver onsdag lanseres en ny episode. De er tilgjengelig på alle vanlige distribusjonsplattformer, som for eksempel Itunes og Spotify.

---

– Salmer er språklig hardangersøm

I samtalen sier Åste Dokka at hun putter unge som er opptatt av salmer i samme bås som ungdom som er opptatt av broderi eller ysting. Melve avviser ikke at det kan være noen likhetstrekk.

– Er salmer noe som er aktuelt?

Ja, jeg synes det. Jeg har en del av dem under huden, og merker at de går og synger i meg. Og vi ser også at NRKs «Salmeboka minutt for minutt» hadde bredt nedslagsfelt, og at artister når bredt ut når de tolker salmer. Men det er en tekstlig form for hardangersøm. Det tar tid, hvis det skal bli bra. Ideene til tekstene jeg er fornøyd med kan ha kommet på ti minutter, men så tar det måneder med gnukking og gnirking.

– Dine salmer bringer inn slikt som kviser og mikroplast, og det å bo i by. Slikt som ikke er så mye om i Salmeboka. Hvordan blir de til?

– Jeg har kanskje sett et bilde eller en erfaring, eller fått noen ord som jeg spinner på en stund. Det begynner med en erfaring eller språklig opplevelse, så bygger jeg videre på det.

En sang som handler om Gud

For Melve er en salme er sang som har noe med Gud å gjøre. Men det trenger ikke å være en troendes sang – det kan like gjerne være en sang fra en som ønsker å tro.

– Jeg er ikke så opptatt av de grensene. Jeg er glad i Salmeboka og bruker den mye, men det er vanskelig å komme med i den, for det er mange hensyn som skal tas. Men det bekymrer meg ikke. For meg er det å skrive salmer en måte å ta meg til rette i egen tradisjon, og å gi hverdagserfaringer rom i et tradisjonelt språk. Jeg tenker ikke at salmene skal være i et lukket kirkelig rom. Det er ikke noe jeg er opptatt av lenger.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur