Kultur

Jakter kandidater til pandemiårets Petter Dass-pris

2020 har isolert mennesker. – Hvem har nådd bak muren av isolasjon med sin kristne tro? spør juryleder Elise Kruse som gjerne mottar forslag på yngre mennesker.

Da sjefredaktør Bjørn Kristoffer Bore i fjor skulle dele ut Petter Dass-prisen for første gang, lovet han å leite utenfor opptråkkede stier. Prisen gikk til Arne Viste snaue to måneder etter at han ble dømt til ett års fengsel for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold i Norge.

Fjorårets prisvinner: Drømmer om at Norge tar imot 50.000 flyktninger

Unge stemmer

Prisen gis årlig til en person som i god Petter Dass-tradisjon har satt Gud og kristen tro på den offentlige dagsorden på en engasjerende måte.

– I hvilken grad vil du si prisen gis for lang og tro tjeneste?

– Selv om listen av verdige prisvinnere er lang, kan du trygt si det. Prisen til VG-journalist Rut Helen Giævert og hennes TV-serie «Frelst» i 2016 og forårets pris til Arne Viste skiller seg ut. De peker begge i en annen retning, sier konstituert religionsredaktør Elise Kruse.

Hun vil oppfordre Vårt Lands leser til også å tenke på unge stemmer.

– Jeg kjenner et ekstra ansvar for at vi legger merke til de yngre stemmene, de er tross alt framtida. Når de vanlige, sosiale arenaene i år er tatt bort, så har kanskje unge større bevissthet på det å bruke digitale plattformer for å dele og inspirere og snakke om tro.

SEND DIN NOMINASJON TIL elise.kruse@vl.no

Ingen seremoni

Sjefredaktør Bjørn Kristoffer Bore påpeker at Kristen-Norge har fått mange nye profiler i år, og at pandemiåret har vekket stor interesse for religiøst og kristent innhold på TV.

– På grunn av smittevernet blir det ingen stor prisseremoni, og vi jobber med å gi utdelingen en annen ramme. Fjorårets ambisjon om å lete utenfor allfarvei gjelder fortsatt, og vi er avhengig av innspill fra våre lesere, sier Bore.

Elise Kruse forventer at forslagene også kan bli preget av pandemien.

– Året har vært annerledes for alle. Siden mars har ingenting foregått som det pleier verken i det store samfunnet eller i de kristne miljøene. Alle er blitt utfordret på å finne nye veier å nå ut med det kristne budskapet. Det ser vi i trossamfunnenes digitale satsing. Hvem har klart å omstille seg og være synlig i en tid der behovet for å kjenne på fellesskap har vært ekstra stort? Hvordan har man kart å trenge gjennom den vanskelige muren av isolasjon mange har vært gjemt bak?

– Hva har inspirert deg?

– Vårt Lands egen salmedugnad var et høydepunkt for meg. Også Den norske kirkes kveldsandakter var fine, sier Kruse, vel vitende om at ingen enkeltpersoner dermed er foreslått til prisen.

Juryleder Elise Kruse ser gjerne forslag på yngre kandidater til årets pris.

Flere priser

Petter Dass-prisen er ikke den eneste som gis til troens inspiratorer. Kirkens Bymisjon deler ut Brosteinsprisen til «en person eller sammenslutning som har markert seg i arbeidet mot nød og urettferdighet.» I fjor fikk Arne Viste også denne prisen som han delte med tidligere Petter Dass-vinner Gunnar Stålsett og Mennesker i Limbo.

Norske kirkeakademier har siden 1983 delt ut Brobyggerprisen til personer eller organisasjoner som har bidratt til økt forståelse, kontakt og dialog mellom ulike grupper i kirke-, kultur- og samfunnsliv. Sokneprest Ivar Flaten fikk den i år.

– Har vi for mange priser i samme landskap?

– For oss er Petter Dass prisen en viktig markering og en god anledning til å hedre en person som har satt Gud og kristentro på dagsorden på en engasjerende måte. Tildelingen er en viktig dato i vår kalender hvert eneste år. Når andre ønsker lignende markeringer, er det bare positivt, sier Bore.

LES OGSÅ:

Rut Helen Giævert priset for krevende, personlig historie

Petter Myhr så prisen som et nasjonalt gjennombrudd for Olavsfest

Sunniva Gylver fra klimademonstrasjon til prisutdeling

---

Petter Dass-prisen

  • Prisen deles ut hvert år av Vårt Land.
  • Vårt Lands lesere nominerer kandidater til elise.kruse@vl.no.
  • Den første prisen ble delt ut i 1995 til Egil Svartdahl.
  • I fjor gikk prisen til Arne Viste.
  • Prisen går til den eller de «som i god Petter Dass-tradisjon har satt Gud og kristen tro på den offentlige dagsorden på en engasjerende måte».
  • Prisen deles ut

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur