I dag ble de nominerte til Brageprisen annonsert, og blant de fire nominerte i kategorien for skjønnlitteratur, er Per Marius Weidner-Olsen og hans kritikerroste og omdiskuterte bok
Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen.

Romanen handler om en gutt fra Bærum som blant annet utsettes for overgrep. Da forlaget ble kjent med at forfatteren for 17 år siden selv ble dømt for å ha begått et overgrep, valgte de å avbryte samarbeidet.
Det samme som gjør Per Marius Weidner-Olsens roman god, er det som gjør den trøblete, skrev kulturredaktør Arne Borge i en kommentar om den litterære striden.
– Når det finnes en overlapp mellom forhold forfatteren er dømt for og tematikken i romanen han har skrevet, er det nødvendig informasjon for oss, sa forlagsredaktør Ingeri Engelstad tidligere denne måneden.
– Deltar i noe absurd
Siden bruddet mellom forlag og forfatter har en rekke problemstillinger blitt reist: Hva er en forfatter pliktig å informere forlaget om? Hva har et forlag ansvar for å undersøke? Hva er grensene for den kunstneriske friheten?
Mens spørsmålene har blitt diskutert i en rekke norske medier, har hovedpersonen selv vært opptatt av å formidle hva han mente med romanen og hvorfor han ikke informerte forlaget.
– Jo bedre jeg blir kjent med forlagets begrunnelser og resonnementer, desto sterkere blir følelsen av å delta i noe absurd. Jeg har god forstand, og synes det er interessant å måtte oppleve at jeg ikke forstår. På et personlig plan har det vært slitsomt, forteller Per Marius Weidner-Olsen.
Derfor er den godt voksne debutanten glad for Bragepris-nominasjonen. Han forteller at det føles sterkt, og at han er stolt på romanens vegne.
– Så er det synd at boken er vanskelig tilgjengelig for nye lesere. Jeg har problematisert viktige spørsmål, slik litteraturen skal, og forstår ikke forlagets lokale aversjon mot å la litteraturen drøfte.
Ettersom Oktober sa fra seg rettighetene, er det forfatteren selv som nå sitter alene med rettighetene til den kritikerroste boken. Siden sist har Weidner-Olsen engasjert advokat Hans Marius Gaasvold, i håp om å skulle få erstatning for tapt inntekt fordi boken nå er vanskelig tilgjengelig.
– Har du tatt kontakt med eller blitt kontaktet av andre forlag?
– Jeg har ikke blitt kontaktet av andre forlag. Jeg trodde jeg skulle bli det. Kanskje det kommer etter hvert. Jeg har ikke kapasitet til å starte et eget forlag nå, men finnes det ressurser der ute, er jeg interessert i å se mer på det.
De andre forfatterne nominert i kategorien for skjønnlitteratur, er Beate Grimsruds Jeg foreslår at vi våkner, Vigdis Hjorths Er mor død og Olaug Nilssens Yt etter evne, få etter behov. Se de øvrige nominerte i faktaboksen øverste til høyre.
Ingeri Engelstad, forlagssjef i Oktober, har ikke besvart Vårt Lands henvendelser torsdag kveld.
LES OGSÅ:
• Forleggere reagerer på at Oktober bryter med egen forfatter
• Ti år med Min kamp: – Selve synet på hva en roman kan være har endret seg
---
Fakta:
- Skjønnlitteratur:
- – Beate Grimsrud: Jeg foreslår at vi våkner, Cappelen Damm
- – Vigdis Hjorth: Er mor død, Cappelen Damm
- – Olaug Nilssen: Yt etter evne, få etter behov, Det Norske Samlaget
- – Per Marius Weidner-Olsen: Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen, Forlaget Oktober
- Sakprosa:
- – Erika Fatland: Høyt: en reise i Himalaya, Kagge Forlag
- – Alfred Fidjestøl: Mine kamper: biografien om Drillo, Gyldendal
- – Dag O. Hessen: Verden på vippepunktet, Res Publica
- – Sigrun Slapgard: Eit hemmeleg liv: spesialagent og Spaniafrivillig Wilhelm Holst, Det Norske Samlaget
- Barne- og ungdomsbøker:
- – Helene Guåker: Høgspenning livsfare, Det Norske Samlaget
- – Jenny Jordahl: Hva skjedde egentlig med deg?, Cappelen Damm
- – Gulraiz Sharif: Hør her'a!, Cappelen Damm
- – Andreas Tjernshaugen og Line Renslebråten (ill): Blåhvalen, Kagge Forlag
- Åpen klasse: Nyttebøker voksne og barn/ungdom:
- – Lene Drange og Tore Løchstøer Hauge: Snaponomi – bli supergod på egen økonomi, Vigmostad & Bjørke
- – Thomas Horne: Den store klimaguiden, Forlaget Press
- – Olav Schewe og Barbara Oakley: Superhjernen. De beste strategiene for læring, Universitetsforlaget
- – Johannes Slettedal og Martin Aas (ill.): Nettvett med Johannes. Bli smart på internett!, Gyldendal
---