Kultur

Nytt reir for Vårt Land-ravnene Hugin og Munin

I mange år har Vårt Lands ravner holdt til på avisas siste side, men nå får de nytt reir.

Som for å dekke over reirstormingen, skynder Aalborg seg med å tilføye at det også er gjort andre endringer i andre deler av papiravisen. Den daglige lederen blir større og løftes mer fram.

– Trenger leserne avisens lederartikler, er spørsmålet i andre aviser. Hvorfor satser VL sterkere på lederen?

– Vi mener lederen er en viktig institusjon. Selv om jeg i det daglige har ansvar for lederne, og de er skrevet på vegne av ansvarlig redaktør, så er lederne uttrykk for Vårt Lands overordnede holdning. Den representerer noe mer enn hva hver enkelt av oss måtte mene til en hver tid. Derfor diskuterer vi lederne nøye. Og vi ønsker at de skal gi avisa holdning til viktige spørsmål i tros- og samfunnsliv. Vi vet også at våre lesere setter pris på lederne våre. De leses godt. Ikke minst på nett.

Flytteoptimisme

– Ravner flyr vidt omkring, men lever sammen hele livet i stabilt parforhold på fast adresse. Hvordan kan dere finne på å flytte reiret?

– For det første ønsket vi å gi Hugin & Munin et ansiktsløft. Som leserne våre vil se, får ravnene våre ny drakt...

– Hva behager?!

– Så synes vi en slik satire-spalte passer godt inn sammen med det mer alvorlige meningsstoffet på side to og tre. Det gir pusterom i alt alvoret. Selv om ravnene lever i stabilt parforhold, har de også godt av å flytte på seg av og til. Flytting kan gi nye impulser.

Fri flaksing

– Sistesida er en plass som ligner den klippeavsatsen ravner foretrekker, men klemt inne mellom side en og fire - hva slags utsyn gir det?

– Utsyn finnes mange steder. Også midt mellom alvorlig kommentarstoff og daglige nyheter. Jeg tror ravene kommer til å flakse både fritt og satirisk mellom disse to.

– Men det er meninger som ravnene ofte stiller seg hoderystende kritisk til. Gir redaksjonen etter for trangen til å spisse motsetningene?

– Ravene vil uansett både kritisere og harselere med det meste. Da vi bestemte oss for å flytte ravnene fram, var det for å skape en god dynamikk i avisa.

Redaktørfrykt

– Er det ment som en forfremmelse eller en fornærmelse?

– Først og fremst som en revitalisering og en satsning på spalten. Både side tre og baksida er viktige i avisa.

– Ravnen er en lite truet art med ingen andre fiender enn oss mennesker, kanskje særlig redaktører?

– Det har vi redaktører merket oss. Vi blir jevnlig omtalt satirisk. Det har vi godt av, sier Berit Aalborg, som ikke vil røpe hva som skjer med sistesida ut over høsten. Foreløpig får bibelkunsten mer plass.

LES OGSÅ:

Historia om da postbudet kom og inndro Vårt Land

Eksklusivt intervju med ravnene da de fylte 40

---

Fakta:

  • Fra skulderen til Odin fløy de to ravnene hver morgen ut i verden. På tampen av dagen kom de tilbake og rapporterte.
  • Hvem som var første ravnepar ut i Vårt Land, var lenge en hemmelighet. Men det var Thor Bjarne Bore og Bjarte Botnen.
  • Senere ble Bore avløst av Sven Egil Omdal og Unar Vegstein.
  • Botnen holdt det gående til han gikk av med pensjon i 2012.
  • Siden er satiren holdt levende av skiftende medarbeidere.
  • Dagens reirflytting er ikke den første, men sistesida har lenge vært den foretrukne plassering.
  • Fra 11. oktober 1978 og fram til i dag har Hugin & Munin landet i avisen hver dag.
  • Med to unntak. 17. januar 1991 døde kong Olav. I de to utgavene av Vårt Land som kom etter monarkens bortgang, lot avisledelsen ravnene få fri.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur