Kultur

Kim Friele får skulptur i Bergen

Bergen forsøker å utjevne den ujevne kjønnsbalansen i bybildet.

Den norske forfatteren og aktivisten Kim Friele (85) får nå egen skulptur i Bergen sentrum. Kunstner Lina Viste Grønli skal utforme verket «Benkene til Kim».

Flere har tidligere tatt til orde for at det er for få statuer og skulpturer av kvinner i Bergen. Nå skal kommunens prosjekt «Kvinner på sokkel» gjøre noe med saken.

Ubalansert bybilde

Mandag denne uken skrev Vårt Land om utelatelsen av kvinner i navnsettingen av gater og plasser.

– Kvinner utgjør halve befolkningen og eier halve historien. I dag reflekteres ikke dette i bybildet, sa Sirin Stav, lokalpolitiker i MDG.

Hun påpekte at navnsetting handler om historieformidling og om å vise at jenter og kvinner kan påvirke samfunnet i like stor grad som menn.

De siste årene har man sett konturene av endring. I fjor oppdaterte bydelsutvalgene i Oslo, som er ansvarlige for å navngi plasser og gater sin bydel, instruksen for navnsetting slik at kjønnsbalanse ble en del av den. I sommer ble området foran det nye hovedbiblioteket i hovedstaden innviet, oppkalt etter Anne-Cath Vestly.

Også Bergen preges av menn. Av de 1.948 gatene i byen i dag, er 28 oppkalt etter kvinner og 201 etter menn. Men også der er noen i ferd med å ta grep.

For to år siden ble det bestemt at nye gater skal navngis etter kvinner, og navn som Inger Hagerup, Regine Waage og Shilan Shorsh ble foreslått av innbyggerne i Bergen.

Zinken Hopps gate i Solheimsviken (1999) og Inger Bang Lunds vei i Kronstadparken (2014) er nyere eksempler på navnsetting etter kvinner i den Bergens bybilde.

LES OGSÅ: – Fornuftig å fremme kvinnenavn i bybildet, skriver Vårt Land på lederplass

Benker

Men også statuene rundt om i landet har en høy mannsandel, og først ut i bergenssatsingen «Kvinner på sokkel» er altså Kim Friele. Hun får en skulptur i form av tre benker som sammen staver navnet K-I-M. Skulpturen skal etter planen avdekkes på Frieles 86-årsdag, 27. mai neste år.

Karen-Christine «Kim» Friele har gjennom flere tiår vært aktiv i kampen for homofiles rettigheter i Norge, og hun er kjent som landets første åpne lesbiske kvinne.

LES MER:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur