Kultur

Aktive kristne stoler mest på NRK

Nær halvparten av kristne har størst tillit til NRK. Vårt Land er en god nummer to.

NRK er det mediet 48 prosent av norske kirkegjengere har høyest tillit til. Det viser tall Dagen har hentet inn i samarbeid med analysebyrået Nordic Navigation. Vårt Land er nummer to på listen med 35 prosent oppslutning, mens Dagen er nummer tre med 22.

I en større undersøkelse har 1601 aktive kirkegjengere fått spørsmålet hvilke medier som representerer deres virkelighet best.

LES OGSÅ: Dagen har vært en motstemme i 100 år

Unik posisjon

Bjørn Kristoffer Bore, redaktør i Vårt Land, bemerker at NRK har en unik posisjon i mediefloraen. Derfor overrasker det ham ikke at rikskringkasteren topper listen.

– NRK er en gigant i det norske medielandskapet. Det er vanskelig for en enkel avis å slå dem. Dessuten viser dette at aktive kirkegjengere er svært samfunnsengasjerte mennesker. De er interessert i hva som skjer i hele samfunnet, ikke bare i kirke-Norge, sier Bore.

LES OGSÅ: Dagen-biografien anmeldt: «En dråpe i et sekulært hav»

Olaf Ryes
Vårt Land-redaktør Bjørn Kristoffer Bore. Foto: Adrian Nielsen

Slår Dagen

Samtidig som Vårt Land-redaktøren er glad for at det finnes to sterke, kristne dagsaviser i Norge, er han fornøyd med å være den flest foretrekker. Han mener likevel det at flere kristne mener Vårt Land representerer deres virkelighet bedre enn Dagen, har en logisk forklaring.

– Det tror jeg er et naturlig resultat av at Dagen i større grad henvender seg til én fløy i det kristne Norge, mens Vårt Land ønsker å nå ut til hele det kristne Norge.

Lang undersøkelse

Det er i forbindelse med artikkelserien #KristenNorge, der Dagen kartlegger verdier og holdninger blant norske kirkegjengere, at avisa har publisert tallene. De som har besvart undersøkelsen omfatter kristne tilknyttet Den norske kirke, frikirker og luthersk lavkirkelighet som går på gudstjenester minst ti ganger i året, opplyser avisa.

Undersøkelsen har også kartlagt hva aktive kirkegjengere mener om en rekke andre temaer. Den viser blant annet at de kirkeaktive er mer bekymret for klimaet enn den generelle befolkningen, at halvparten har stor eller nokså stor tillit til biskopene i Den norske kirke og at over halvparten mener homofile ikke bør få gifte seg i kirken, skriver avisa.

LES OGSÅ: Helene Sandvik svarer på kritikken: – Vår journalistiske metode er tillit

---

Fakta:

---

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Kultur