Kultur

Marthe Valle: Musikken kan sette ord på alt det vi ikke har ord for

Marthe Valle har valgt en salme som oppsummerer maktesløsheten hun kjenner på i møte med Europas behandling av flyktninger i overfylte leire.

– Salmen treffer meg fordi jeg har møtt mange på flukt som lurer på om Gud har forlatt dem. De føler seg forlatt av de aller fleste. Troen har de, men den blir satt kraftig på prøve, forteller artist Marthe Valle.

Til Vårt Lands salmedugnad har hun levert en personlig fremføring av «Herre, måtte dette skje». Salmen er skrevet av Jan Inge Sørbø, med melodi av Ivar Jarle Eliassen. Den er også tidligere blitt brukt under store kriser og hendelser, som da tsunamien rammet i 2004.

Maktesløshet

Marthe Valle er utdannet sykepleier og har engasjert seg sterkt i sitasjonen til flyktninger og migranter. Hun har jobbet som frivillig i Moria-leiren, som det nå pågår en politisk kamp for å få hentet ut barn fra. Koronaviruset gjør situasjonen enda mer kritisk.

– Salmen oppsummerer den maktesløsheten jeg føler i møte med Europas behandling av flyktningene. Det er en stor sorg for meg å bli kjent med mennesker som har risikert alt for å søke vår beskyttelse, for så å bli internert i umenneskelige leire, sier Valle.

Valle sier hun beundrer menneskene hun har blitt kjent med som holder ut i leirene og som klarer å være mødre og fedre.

SE MER: Se alle bidragene i Vårt Lands salmedugnad her

Musikkens språk

– Hva tror du salmer – og musikk og kunst ellers – kan bety i vanskelige tider?

– Først og fremst tror jeg at vi trenger musikken. Musikken er et helt eget språk som setter ord på alt det vi ikke har ord for, og skaper en følelse av fellesskap. Sånn er det også med salmene.

«Herre, måtte dette skje» er spilt inn hjemme ved pianoet i Bergen.

LES OGSÅ: Moria-aktivist: – Folket vil noe annet enn de folkevalgte

LES OGSÅ: – Sykehus avviser syke flyktninger

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur