Kultur

Digital kulturoffensiv mot koronakrise

Koronaepidemien flytter kulturlivet over på digitale flater. De første «koronafondene» som skal hjelpe hardt rammede kulturarbeidere har også sett dagens lys.

Kulturlivet er lammet av koronautbruddet. Konserter, forestillinger og sosiale arrangementer er avlyst. Gallerier og visningsrom stengt. Nå er de første midlene til prosjektstøtte for kulturarbeidere som sliter stablet på beina. Stiftelsen Fritt Ord kunngjorde tirsdag at de stiller med 40 millioner kroner ekstra som følge av krisen.

- Vi øker våre bevilgningsrammer for å hjelpe til med å virkeliggjøre gode prosjekter i en tid som både krever og skaper nye måter å formidle på, sier styreleder Grete Brochmann.

Litteratur hjem

En større hjelpeaksjon er også varslet fra sentralt hold. Regjeringen arbeider med egne tiltak tilpasset kultursektoren som er varslet å komme i «kulturpakke» på torsdag. Denne kommer i tillegg til sosiale tiltak rettet mot frilansere og selvstendig næringsdrivende i krisepakken for næringslivet som ble lansert mandag.

I mellomtiden jobber kulturaktører hardt med å lansere digitale tilbud som kan holde noe av aktiviteten i gang.

Mandag kveld offentliggjorde Litteraturhuset i Oslo at de vil tilby strømmede arrangementer hjem til folks stuer. Det starter onsdag kveld, med den internasjonalt anerkjente romanforfatteren Sofi Oksanen.

Arrangementene vil foreløpig være gratis.

– Vi kjører på med flagget til topps til det ikke lenger er mulig. Samtidig jobber vi på spreng med å sikre finansiering, sier daglig leder Susanne Kaluza.

Solidaritetsfond

Kaluza understreker at første prioritet er å følge helsemyndighetenes råd, mens andre prioritet er å sikre driften av huset og de ansatte.

En forfattersamtale på Litteraturhuset koster normalt rundt en hundrelapp.

– Burde ikke arrangementene kostet penger, med tanke på driften av huset?

– På den ene siden er det et viktig prinsipp å ta betalt for kultur, og alle bidragsytere vil selvsagt honoreres etter vante satser. Samtidig vet vi at mange nå kommer i en vanskelig økonomisk situasjon, derfor tilbyr vi nå kultur åpent for alle og gratis.

Kaluza forteller at Litteraturhuset også har opprettet et solidaritetsfond som Norsk Forfattersentrum skal forvalte.

– Disse midlene vil gå til de som strever mest, sier Kaluza.

Fondet gjør det mulig for publikum å betale gjennom en digital spleisetjeneste.

LES MER: KA åpner for bedre avtale for strømming av gudstjenester

Enorm respons

Kaluza opplever at responsen på deres digitale initiativ har vært enorm. Da Litteraturhuset mandag kveld varslet en digital eventyrstund for barn neste formiddag, hadde 30.000 meldt sin interesse i løpet av en time. Tirsdag formiddag var tallet over 50.000.

– Også flere tusen har meldt interesse for Oksanen-samtalen på Facebook, sier Kaluza.

Litteraturhuset i Oslo finansieres av én tredel av offentlig støtte, én tredel av stiftelser og næringsliv og én tredel av egeninntekter. Den siste delen står nå i fare for å falle bort. Kaluza finner det derfor «veldig gledelig» at Fritt Ord har opprettet en egen pott på 40 millioner kroner til ekstraordinære tiltak som følge av koronaviruset.

– Vi har også strukket ut en hånd til den delen av næringslivet som er mindre konjunkturutsatt for å hente inn friske penger, sier Kaluza.

– Vil vi sitte igjen med et bedre digitalt kulturliv når dette er over?

– Det er det ikke lett å svare på. Jeg er redd for at vi vil sitte igjen med et fattigere kulturliv, fordi mange aktører ikke lenger vil ha råd til å holde på. Når det er sagt, tror jeg veldig mange, i kulturlivet og ellers, vil være bedre rustet digitalt etter dette, sier Kaluza.

Kreativ tenkning

Styreleder Grete Brochmann i Fritt Ord håper å nå bredt ut når 40 millioner skal fordeles innen felt som sakprosa, journalistikk, kritikk, dokumentar, fri scenekunst og samfunnsdebatter.

– Vi har med vilje gjort utlysningen veldig åpen og bred, innenfor våre satsningsområder. Hvilke prosjekter som kan søke er opp til folks kreative evner og behov i en ekstraordinær situasjon.

Brochmann forteller at Fritt Ord er opptatt av digital formidling og generell samfunnsdebatt i en vanskelig tid.

– Akkurat nå blir mange arrangementer gjennomført digitalt i stedet for fysisk. Jeg tror ennå ikke vi ser rekkevidden av alle kreative initiativer og nye måter å tenke på som vil kunne komme i kjølvannet av krisen.

Første søknadsfrist for utlysningen er 31. mars.

Snu seg raskt

– Hvor henter dere de 40 millionene fra?

– De henter vi fra vårt finansielle grunnlag. Vi har muligheten til å gjøre dette, selv om det er vanskelige tider, og synes det er riktig. Bevilgningen går ikke konkret på bekostning av noe annet. Vi øker rammene nå, så får vi se hvilken respons vi får.

Fritt Ord er en privat stiftelse og må ikke vente på signal fra departementet før de går ut med ekstra midler, slik tilfellet vil være med de offentlige kulturorganene.

– Er det enklere for dere som privat stiftelse å snu dere raskt i en slik situasjon?

– Ja, det viser seg i praksis. Vi er en liten organisasjon med en del økonomiske muskler og stor fleksibilitet. Det er en fordel nå, svarer Brochmann.

Mer digital kunnskap

Fritt Ord er ikke de eneste som har gravd frem ekstra midler i kjølvannet av koronakrisen. Allerede fredag ble det klart at Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening i samarbeid med Store Norske Leksikon (SNL) bevilger en halv million kroner til faglitterære forfattere som har fått oppdragene sine avlyst.

Pengene skal brukes til å oppdatere eller skrive nye digitale artikler for SNL.

LES MER: Ber om at kulturlivet reddes fra koronakollaps – bransjen mangler forsikringer

LES MER: Kirkemusikkfestivalen refunderer billetter etter koronaavlysing

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Borge

Arne Borge

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur