Kultur

Hvem bør få Petter Dass-prisen?

Hvem synes du peker så tydelig på Gud at folk i og utenfor menigheter merker det? Nå kan du foreslå kandidater til Petter Dass-prisen.

Når sjefredaktør Bjørn Kristoffer Bore for første gang skal dele ut Petter Dass-prisen gir han et løfte:

– Vi skal lete enda mer med lys og lykter utenfor opptråkkede stier. Men vi vil gjerne ha tips fra Vårt Lands lesere, sier han.

En kraft i samfunnet.

Forfatteren Levi Henriksen, artistene Marianne Pentha og Øyvind Boye Hansen Løvold samt kammerkoret Nova er på artistlista når Vårt Land arrangerer adventskonsert første torsdag i desember. Da skal også prisen deles ut for 26. gang. Den gis årlig til en person som i god Petter Dass-tradisjon har satt Gud og kristen tro på den offentlige dagsorden på en engasjerende måte.

– En rekke mennesker engasjerer seg i samfunnet, og mange av disse har en kristen begrunnelse for engasjementet. Vi tror det er viktig at dette utgangspunktet blir synlig, fordi det viser hvilken betydning kristendommen har som en samfunnsforvandlende kraft, sier Bore.

Aktivt engasjert i samfunnet.

– Hva er din forståelse av arven etter Petter Dass?

– I dag er han først og fremst kjent for salmene, men Petter Dass var også bredt engasjert for samfunnet han levde i. Jeg tror det er en årsak og virkningssammenheng her. Mennesker blir inspirert av det kristne budskapet – ikke minst formidlet gjennom salmer og sanger – og omsetter dette i praktisk handling i hverdagen. Vi leter etter mennesker som viser at den levende, 1000 år lange kristne tradisjonen ansporer til et aktivt samfunnsengasjement.

HUN VANT I FJOR: Vi må ta grep om våre egne liv

Bore er redd kristendommen i deler av samfunnet oppleves som en anakronisme. Han tror Petter Dass-prisen peker på noen av bevisene på det motsatte.

– Når du ser lista over prisvinnere, hva er det som slår deg?

– En ganske stor bredde. Noen av vinnerne er kulturelle personligheter som har påvirket gjennom det de har sagt og skrevet, andre har først og fremst gjort seg bemerket ved sitt diakonale engasjement. Jeg merker meg også at mens man de første årene la vekt på et bred oppslutning, har vi de siste årene gitt prisen til samfunnsdebattanter som ikke bare har vært ukontroversielle, sier Bore.

Leter også utenfor kirken

I fjor gikk prisen til presten og forfatteren Sunniva Gylver for hennes måte å formidle det kristne budskapet på, både gjennom skrift og etermedier i 25 år.

– Jeg forbinder Petter Dass med det å veve gudsord sammen med vennlige hverdagsord om arbeid, familie og naturglede. Det vil jeg gjerne la meg inspirere av videre, sa Sunniva Gylver i sin takketale.

FESTIVAL SJEFEN VANT: En trønder med god grep om Petter Dass

Før henne var det popartisten Rune Larsen, forfatteren Karsten Isachsen, idrettsleder Eivind Arnevåg og KFUM-kameratene Oslo, journalist Rut Helen Gjævert og Olavsfestdagenes sjef Petter Myhr som mottok statuetten.

For noen år siden ble kriteriene endret. «Frodig og folkelig» ble byttet med «engasjerende» for å fange opp den samtalen om tro som utfordrer og engasjerer. I kriteriene understrekes det også at juryen ser etter trossamtalen som del av «den offentlige dagsorden». Juryen leter altså etter stemmer som høres i samfunnet, ikke bare i kirkene.

Gjesteredaktør

Forfatter Levi Henriksen leser en av sine tekster ved prisutdelingen. Han er også årets gjesteredaktør for juleheftet Hellig jul som i årets utgave vil handle om at Gud finner sitt hjem blant menneskene. I tillegg til å være novelle- og sangtekstforfatter, har Levi Henriksen her også gått tilbake til sin gamle rolle som journalist.

---

Petter Dass-prisen

  • Prisen deles ut hvert år av Vårt Land.
  • Vårt Lands lesere nominerer kandidater - på vl.no/petterdass.
  • Den første prisen ble delt ut i 1995 til Egil Svartdahl.
  • Prisen går til den eller de «som i god Petter Dass-tradisjon har satt Gud og kristen tro på den offentlige dagsorden på en engasjerende måte».
  • Prisen deles ut under Vårt Lands adventskonsert i Oslo domkirke torsdag 5. desember.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur