Kultur

Mener mat og helse-faget nedprioriteres

– Jeg forstår at det er fristende å ta imot et gratistilbud når kommunene snur på kronene.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Et læreverk utgitt av Matprat, kommunikasjonskanalen til Opplysningskontoret for kjøtt, er stadig utbredt på norske skolekjøkken. Det blir av flere påpekt å være problematisk, men er ifølge skeptikerne et resultat av et mat og helse-fag som nedprioriteres.

LES OGSÅ: Professor mener elever må lærer for lite klimahandling.

Ingfrid Veka er ansatt ved Høgskulen på Vestlandet, og arbeider med en doktorgrad om hvordan lærere og rektorer oppfatter og operasjonaliserer læreplanen i mat og helse. Hun har blant annet undersøkt hva slags læreverk som brukes i faget.

– Mat og helse er et veldig nedprioritert fag når det gjelder læreverk, derfor tar man det som er lett tilgjengelig. Dessuten er det veldig få lærere som har utdanning i faget, ergo er de ikke så kritiske til læreverket de bruker.

– Jeg kjenner lite til innholdet i Matopedia, men på generelt grunnlag tenker jeg det er problematisk med en slik bok, sier Veka.

Skoleeiers ansvar

Flere bemerker at hovedproblemet er systemet. Godkjenningsordningen for lærebøker ble avviklet i 2000. Med Kunnskapsløftet i 2006 fikk kommunene et større ansvar for utførelsen av kompetansemålene i skolen. Opplæringsloven slår fast at det er skoleeier som har ansvar for innkjøp av læreverk, også økonomisk.

– Alle kommuner kan velge å kjøpe en av de andre mat og helse-læreverkene som forlag gir ut. For ungdomstrinnet har alle skoleeiere et reelt valg. Jeg forstår at det er fristende å ta imot et gratistilbud når kommunene snur på kronene, sier Fevang Jensen i Landslaget for mat og helse i skolen.

LES OGSÅ: Bør klimatiltak innføres med tvang?

Pusher ingenting

Dag Hennings Reksnes, direktør i Matprat, er enig med Fevang-Jensen.

– Skolene står fritt til å bruke det eller ikke. Vi pusher ingenting på dem. Det er beklagelig dersom kommuner ikke har økonomi til å kjøpe de bøkene de vil, men igjen blir det en problemstilling det er vanskelig for oss å ta ansvar for.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur