Med sin femte diktsamling vil Trygve Skaug snakke til ungdom. Gjennom sosiale medier har han hver dag i flere år skrevet korte dikt. Leserne skriver direkte tilbake. Noen ber om råd og spør etter dikt som kan passe til en som har det vanskelig på den ene eller andre måten.
Diktene ble til fire bøker gjennom kameratforlaget Koke Bok. Når dikt selger i titusener, sperres øyne opp også i store forlag som kanskje ikke estimerte Skaugs brukspoesi i første runde. Nå har landets største forlag Cappelen Damm sugd ham til seg. Det gjorde også lærerne på Blindern videregående i Oslo. Da boka skulle slippes, skjedde det i selskap med hundretalls av de ungdommene Skaug aller helst vil nå. Tre tusen eksemplarer i første opplag er i omløp. Nytt opplag er på vei.
Les også: I bibeltørkens utkanter
Kantine
Skaug instruerer publikum slik han pleier: Ikke klapp etter hvert korte dikt. Vent til boka er løftet i været og klappet sammen med et smell. Og applausen kommer. Skaug plukker opp en ny stålstrenger han har anskaffet. Han er så glad i gitarene at han gir dem navn. Denne skal hete Hanne Krogh hvis publikum synes det greit. De klapper. Og Trygve Skaug synger ei vise til.
Da Ina Vassbotn Steinman for et år siden søkte jobben som redaktør for barne- og ungdomsbøker i Cappelen Damm, hadde hun en liste med navn hun ville satse på hvis hun fikk jobben. Trygve Skaug var ett av dem. Nå er hun med ham på lanseringen.
– Han er en av de viktige stemmene med en genuin og raus stemme – som ikke tidligere har vært spisset mot unge, sier hun.
Tidligere har han skrevet mest til voksne folk – om parforhold og om det å være forelder. Tjue av diktene i den nye boka har vært utgitt før. 80 er nye. Skaug sier alle diktene er skrevet med tanke på en eller annen ungdom han kjenner. Han har kontakt med riktig mange gjennom sosiale medier.
– Jeg synes det er veldig fint å kunne gi noe direkte til dem, sier han.
Les også: Eksemplarisk om tålmodighet og håp
Kanon
Etter storefrikonserten blir han med en tredjeklasse for å holde en dobbelttime som skal handle om det å skrive dikt. Det er ikke noe hokus pokus, mye trening og litt teknikk, sier han, og mellom de litterære poengene ber han elevene si hei til diktere han selv setter pris på. Slik får de presentert en Trygve Skaug-kanon som starter med Aasmund Olavsson Vinje og ender med Cecilie Kottes Østreng. Han siterer favoritten Hans Børli: «Dette er det vanskeligste av alt: å være seg sjøl – og synes at det duger.»
– Jeg synes at et dikt må ha noe å si til den som leser det, sier Skaug.
Å bli utgitt av storforlaget synes han er fint. Han skriver ikke annerledes av den grunn, men opplever snarere at han blir bedt om å holde fram med det han allerede når veldig mange med. Han liker at forlaget kanskje gjør at han når enda flere.
– Det gir meg en anerkjennelse av det jeg driver med. Jeg vil boka skal være der som en hjelp til å sette ord på ting, en bruksbok på en måte.
For mye sol
For tredjeklasseelevene er møtet med «singer-poem-writeren» et avbrekk i et travelt siste halvår av videregående. Når spørsmålene kommer, bidrar de aktivt med innspill på hva et dikt kan være og hva de kan skrive om når de selv skal prøve. På tavla skrives de rareste temaordene opp.
– Nå er det gått tolv minutter. Da vi kom hit, var papiret tomt. BAM – så finnes det kunst på papiret som ikke var der før, sier Trygve Skaug og flere av diktene blir lest opp.
Solskinn
Jeg trenger deg
Vi trenger deg
Likevel kan du
bli for mye for
meg
Ingen krav
Diktene blir ikke «anmeldt», men møtt med begeistret applaus. Boka til Skaug er blitt anmeldt på lik linje med andre diktsamlinger, og kritikerne har gitt både ris og ros. Han regnet med at det ville komme en del negativ kritikk, men synes det er fint at han også har fått gode meldinger.
– Jeg har vært opptatt av at dette er det jeg har lyst til å si til ungdommene. Det er ikke så relevant for dem om det er skrevet sånn eller sånn. Forlaget har heller ikke vært opptatt av det. Jeg har ikke noe mål om å fylle et krav om hvordan lyrikk skal være, men å si noe til ham eller henne, sier han.
Og så viser han til side 13 i boka. Der står det: «Du kommer til å klare det (sånn nå har du det svart på hvitt)».
– Jeg vil leserne skal skjønne at det er det Trygve Skaug sier til deg. Jeg synes det er veldig fint å få tilbakemeldingene fra ungdommene på selve boka. Enten de har kjøpt eller fått den av noen. Når de sender bilder av sidene de likte, tenker jeg – yes, det traff!
Store krav
Han vil snakke rett ut om temaer som presser på – synet den unge har på seg selv, kravene utenfra, det å være kjæreste, oppleve kjærlighet, vennskap.
– Forhold som jeg skulle ønske å ha hørt mer om når jeg selv var i tenårene med tanke på selvbilde, lyse og mørke dager, sex og kjærlighet, sier han.