Kultur

Mange vil ha Røkkes blå tårn

17 kommuner har så langt latt seg friste av havsenteret Det Store Blå. Prosjektleder Nina Jensen mener den omdiskuterte høyden er viktig i seg selv.

– Interessen viser at det er et stort behov for havsenteret. For oss er det selvsagt stas at så mange ønsker Det Store Blå velkommen, sier Nina Jensen, administrerende direktør i REV Ocean.

Jensen leder arbeidet med Kjell Inge Røkkes mye omtalte høyhus, som skal huse Verdenshavets hovedkontor. Så langt har 17 kommuner meldt interesse for gigantprosjektet, som har en planlagt høyde på 200-250 meter.

Maritimt senter

Det Store Blå skulle opprinnelig bygges på Fornebu, men ble stanset av Røkke selv etter krav om høydebegrensning fra Bærums-politikerne. Røkke og REV Ocean mente bygget da ikke ville få nok plass til å fylle alle funksjoner, ettersom tomten i seg selv ikke var så stor.

Jensen peker på at arbeidet med å finne ny lokasjon fremdeles er i startfasen, men at «knutepunktbeliggenheten» var en viktig kvalitet ved Fornebu. Det samme var sterke fagmiljøer innen marin og maritim forskning og teknologi.

– Vi ønsker ikke å reise bygget uten et slikt kunnskapsmiljø i bunn. Det skal heller ikke oppføres på steder som i dag er uberørt natur.

Jensen vil ikke kommentere noen av byene som har meldt seg spesielt, men sier alle vil bli vurdert seriøst. Hun mener det er viktig å forsøke å beholde Det Store Blå i Norge.

– Norge er verdensledende innen hav. Vi har en av verdens lengste kystlinjer og stolte tradisjoner innen blant annet fiskeri, oppdrett, energi og kystfart. Dessuten ønsker vi næringslivet alle muligheter som følger med. Det ville være en sorgens dag om senteret havnet i utlandet.

Blå fremtid

Finnøy-ordfører Henrik Halleland (KrF) er en av dem som har kastet seg på. Han har nylig tatt initiativ for å få Store Blå til næringsområdet Forus utenfor Stavanger.

– Det handler om å se muligheter i havbruk og utnytting av havareal. Med på kjøpet kommer forskning og arbeidsplasser. Alle kommuner langs kysten ønsker seg noe sånt.

Finnøy blir fra neste år en del av nye Stavanger kommune, og det er i denne storkommunen Halleland ser for seg at havsenteret passer inn.

– Forus har allerede tomter som er regulert for høyhus, forteller ordføreren.

Stavanger og regionene rundt har mye havbruk. Stavanger er likevel først og fremst kjent som Norges oljeby. Halleland bekrefter at behovet for omstilling spiller inn.

– Oljen vil ikke være her i all evighet.

Miljø og næring

Stavanger får konkurranse av byer som Bergen, Haugesund og Trondheim. Også Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch (Høyre) posisjonerer seg.

– Sandefjord er en by med maritime tradisjoner helt tilbake til vikingtiden. Vi har god tilgang på dypvannskaier, næringsliv innen maritim sektor, internasjonal skole og internasjonal flyplass, nevner han.

På samme måte som Halleland, ser Gleditsch store positive ringvirkninger ved å få et internasjonalt havsenter i nabolaget.

Å tenke Det Store Blå i lys av by- og regionutvikling er helt riktig, mener Jensen.

– Bygget er tenkt å huse 3.000 arbeidsplasser, i tillegg til kulturtilbud og læringssentre knyttet til hav og havmiljø.

– Ser du noen fare for at all interessen kan gjøre at miljøperspektivet havner i bakgrunnen?

– Absolutt ikke. Miljø gjennomsyrer alt fra virksomheter og aktiviteter inni bygget via husets energibruk til selve utformingen. Vi har ambisjoner om å være det mest miljøvennlige høyhuset i verden.

– Høyt er best

Bygget har skapt debatt etter at det ble lansert i oktober i fjor. Blant innbyggere på Fornebu møtte høyden skarp motstand. Naboer fryktet skyggelegging, og nestleder i foreningen Fornebo vel sammenlignet det med Trump-tårnet i New York.

Jensen har ikke lukket døren for at bygget kan bli lavere enn det som var planlagt på Fornebu. Men å bygge i høyden er viktig for at miljøavtrykket skal bli så lite som mulig, ifølge henne. Hun viser til effektiv plassutnyttelse og vern av natur.

– Vi har ikke noe mål om at bygget skal være så høyt som mulig, men det er viktig at det blir stort nok. Da er det mye bedre å bygge i høyden enn i bredden.

Signaleffekt.

Spektakulære nybygg har lenge vært brukt som virkemiddel for å sette byer på kartet internasjonalt. Et velkjent eksempel er Guggenheim-museet i Bilbao. I Sandefjord er det ikke er tatt noen beslutninger om hvor bygget kan plasseres, eller hvor høyt det kan bli, men Gleditsch mener utformingen er viktig i seg selv.

– Det vil kunne signalisere at her utvikles det gode ideer for fremtiden.

Aker og REV Ocean er klare på at de ønsker et signalbygg, og har sammenlignet høyhuset med et fyrtårn. Jensen mener arkitekturen har en åpenbar rolle, dersom målet er å vekke oppmerksomhet:

– Havet er kanskje det viktigste vi har på kloden. Jeg kan ikke se for meg en mer verdig kandidat for et slikt bygg.

---

Det Store Blå

  • Kjell Inge Røkke og Akers skyskraper som skal huse Verdenshavets hovedkontor – World Ocean Headquarters (WOH). Selskapet REV Ocean står bak planleggingen av havsenteret.
  • Skal også inneholde hotell, konferansesaler, besøkssenter og utleie til næringsliv og organisasjoner.
  • Senteret var tiltenkt Fornebu, men planene ble stanset etter uenighet om høyde. Bygget er planlagt å være opp til 250 meter høyt, 80-130 meter høyere enn Oslo Plaza.
  • Flere steder har meldt interesse: Jessheim, Moss, Trondheim, Kristiansand, Fredrikstad, Sandefjord, Haugesund, Porsgrunn, Os, Forus, Lier, Bergen, Sarpsborg, Mandal, Larvik, Askøy, Sandnes.
  • Aker ønsker bygget ferdig før 2023.
  • Kilder: NRK, REV Ocean

---

Les mer om mer disse temaene:

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur