Kultur

Gåsehud av fadderordning: Kjente artister hjelper mindre kjente på kirkekonserter

Konsertserien Gåsehud i Nordstrand kirke er blitt en suksess. For initiativtakeren, Christer Falck, er det viktigere at lovende artister her blir hjulpet fram av kjente kollegaer.

Et av de store øyeblikkene i Christer Falcks liv, var da han gikk i 6. klasse og ble spurt om å være fadder for en førsteklassing. De har fremdeles kontakt. At han nå på nytt får oppleve at ideen hans om at kjente artister er «faddere» for hjertebarna hans; de unge, talentfulle artistene som han mener fortjener å slå igjennom, gir ham gåsehud. Naturligvis måtte konsertserien hete Gåsehud.

– Et slikt opplegg er ren naturalhusholdning. Fadder er forresten det beste ordet jeg vet. Kan man bidra til at andre får en lettere inngang til noe de satser på, er det fantastisk, sier Christer Falch.

Falcks vinger

Jazzmusikeren Bendik Hofseth har sagt at han unner alle å ha en periode med Christer Falck i sitt liv. Mannens genuine interesse for musikk og mennesker, har med alt annet enn penger og profitt å gjøre, mener Hofseth.

Artisten Karin Okkenhaug, som i flere år har sunget i Oslo Gospel Choir, og vært korist for blant andre Lisa Nilsson, opplever at det nå er hennes tur til å bli tatt under vingene til Falck. Da han i 2017 fikk høre låtene hennes, ble han over seg av begeistring. I fjor ga han ut Karin Okkenhaugs debutalbum, Se det du ser.

– Jeg kunne gi ut akkurat de låtene jeg selv ønsket, slik jeg hadde skrevet dem, ut i fra den jeg er. Lyttemusikk, sier Karin Okkenhaug.

LES MER: Raga Rocker ba om å få synge i kirken

Perfekt rom

Samtidig fikk Christer Falck en idé han syntes var god. Han ville starte en festival, eller konsertserie, i nærmiljøet sitt på Nordstrand. Han ønsket å treffe folk på den lokale cafeen, som sa: «Så fint at du gjør dette for oss, Christer!». Og hvorfor ikke bruke arrangementet som et springbrett; for flinke artister som fortjente å få et løft.

Det begynte med at Christer og en bekjent kjørte rundt på scooterne sine for å finne et egnet sted på Nordstrand. Plutselig stoppet de foran Nordstrand kirke. Den var jo bygd på, la Christer merke til. Han hadde ikke vært der, han er jo ingen kirkegjenger. Da de kom inn i kirken, visste Christer Falck at letingen var slutt. For et rom! Og for et orgel!

– Med tilbygget kunne kirken romme over 500 mennesker. Den var perfekt. sier han.

Christer, som aldri smaker alkohol, sier han lenge har vært møkka lei all øldrikkingen på konsertene.

– Det virker som noen drikker mer enn de lytter. I kirkene drikker ikke publikum, de holder kjeft og lytter. Ingen artister trenger å spørre om det «e no' liv». Det er ikke nødvendig.

LES MER: Lar bildene berike musikken

Likeverdige artister

Folkene i Nordstrand Menighet var også begeistret. Da satte bare Christer i gang med å ringe artister, kjente og ukjente. De kjente fikk beskjed om at de var trekkplastre, men at planen var at de også skulle trekke fram andre artister.

Mannen som for noen er mest kjent som Robinson-programleder, for andre mannen med Norges største Prince-samling, verdt over en million, men også plateselskapsdirektør, sier han aldri har vært særlig begeistret for konserter med oppvarmingsartister, der noen får sine nøye tilmålte minutter i rampelyset, og gjerne ikke en krone for å spille, før hovedartisten går på scenen.

«Gåsehud»-konsertene er noe annet: De mindre kjente artistene får en egen konsert likeverdig med de kjente. Ofte synger de en eller flere sanger sammen også, på begge konsertene.

– Det er jo ikke de store artistene som skal snylte på de mindre kjente, men motsatt. Det virker som de som allerede har fått et kjent navn, synes er helt greit. At man ved så enkle grep kan være med å bygge opp folk, må jo være en ære. Om ikke annet en fin måte å betale litt tilbake for det de selv har oppnådd, mener Falck.

At Karin Okkenhaug får bruke lydanlegget, lydmannen, rigget og bassisten til Bjørn Eidsåg, som er hennes «fadder», førstkommende lørdag, hadde ikke Eidsvåg noen som helst innvendinger mot, da Christer Falck spurte ham.

–Spør ham selv! oppfordrer Christer Falck.

LES MER: Mener pop-bransjen kan for lite om alkoholisme

Kjempestas

Bjørn Eidsvåg er på hytta for å skrive bok når vi ringer ham. Nå gleder han seg først og fremst til lørdagens konsert.

– Det er kjempestas å være med på et slikt opplegg, ikke minst fordi det er Karin Okkenhaug. Joda, jeg visste om henne. Lørdag skal vi jo synge en låt sammen også. Det er flott hvis jeg kan hjelpe henne litt fram på denne måten.

Bjør Eidsvåg legger til at det å hjelpe fram andre artister ikke er nytt for ham:

– Hele karrieren min har jeg vært opptatt av å hjelpe fram unge folk som jeg synes er bra, og som jeg har tro på. Sigvart Dagsland og Silje Neergaard er to eksempler.

Likt av Lisa Nilsson

Karin Okkenhaug føler seg beæret over at nettopp Bjørn Eidsvåg er fadderen hennes. Hun har likt låtene hans fra hun var lita jente.

– Jeg synes det er raust av Bjørn. At vi skal synge «Mysteriet deg» sammen er dobbelt gøy: Gøy å synge den med Bjørn, naturligvis, men også gøy at jeg her gjør det i stedet for Lisa Nilsson. Hun er en helt for meg. Jeg ser også hun på Facebook har «likt» samarbeidet mitt med Bjørn. Ble litt stolt da, ja.

Ideen om å la Karin Okkenhaug samarbeide med nettopp Bjørn Eidsvåg, hadde også litt å gjøre med en konsert på Cosmopolite i januar i fjor. Da ble Karin akkompagnert av blant andre saksofonisten Bendik Hofseth. Etter konserten kalte han Karin en kvinnelig utgave av Bjørn Eidsvåg.

– Det er virkelig en god attest., smiler Karin Okkenhaug.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur