Kultur

Ny lyd i gamle orgelpiper på Madagaskar

– En vinn-vinn situasjon, sier kirkevergen i Tangen menighet.

Kirkeverge i Tangen kirke i Drammen Ivar Nygård (t.v) sammen med det gamle orgelets nye forvaltere. – Hvis ikke vi hadde fått denne avtalen hadde vi måttet demontere orgelet, og fjerne i alle fall deler av det som søppel, sier Nygård.

Det pakkes piper og ledninger i Tangen kirke i Drammen for tiden. Drammens tidene meldte lørdag at utsendinger fra FJKM Faravohitra – en evangelisk menighet i Madagaskars hovedstad Antananarivo – er på plass i Drammen for å hente hjem gaven fra Tangen kike: et orgel.

Dugnad

Riksantikvaren har vurdert orgelet i Tangen kirke som verneverdig, men allikevel ikke pliktet kirken å beholde det. På grunn av utfordringer knyttet til temperatur og luftfuktighet, har orgelet ikke vært helt egnet for murkirken fra 1854.

– Dette er en vinn-vinn situasjon, sier Ivar Nygård, som er kirkeverge i Tangen.

Menigheten ser fram til å få nytt orgel, som etter planen leveres i desember og skal tas i bruk mars 2020. Men de er fornøyde med at det gamle orgelet blir tatt vare på.

Å pakke ned er imidlertid et møysommelig arbeid. Blant annet skal det holdes orden på 250 ledninger som går til ulike piper. For å dra det i land, har pakkingen blitt et slags dugnadsarbeid der både menigheten, orgelkonsulenter, og orgelbyggere har engasjert seg.

Tilfeldig

– Kjente dere menigheten på Madagaskar fra før?

– Nei, det skjedde litt tilfeldig.

Nygård forteller om organsisten som hadde jobbet i Norge i over 40 år før han flyttet hjem til Madagaskar. En av sønnene hans bor fortsatt i Norge. Når menigheten på Madagaskar etterlyste et orgel, var det han som fikk nyss i at Tangen kirke planla å skifte ut sitt.

– Hvis ikke vi hadde fått denne avtalen hadde vi måttet demontere orgelet, og fjerne i alle fall deler av det som søppel, sier Nygård.

Gjenbruk igjen

Alt ville kanskje ikke havnet på dynga, likevel. Noen av de mange pipene ville kunne deles ut separat, om ikke menigheten i Madagaskar hadde ønsket seg hele instrumentet. I Norge finnes en pipebank, som lagrer orgel og orgeldeler.

Det er heller ikke første gang Drammen kommune driver med orgelgjenbruk. Da Konnerud kirke i Drammen byttet ut sitt orgel for fire år siden, ble Olsen & Jørgensen-orgelet fra 1907 transportert til et musikkonservatorium i Russland.

– Det ble for lite for Konnerud, men det var et flott orgel, sier Nygård.

Innvielsen av det nye orgelet i Tangen kirke blir etter planen på Maria budskapsdag 2020.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur