Kultur

Kvarme får brobyggerpris

Ole Christian Kvarme får i kveld pris for sin innsats for å bygge bro mellom religioner og kulturer.

Overrekkelsen av Brobyggerprisen, som deles ut av 14. august-komiteen skjer i Oslo med blant andre statsminister Erna Solberg og tidligere statsministre tilstede.

LES MER: En av disse blir biskop i Oslo

Stilte opp

14. augustkomiteen ble dannet i 2003 for å feire Pakistans nasjonaldag i Norge. Komiteen sier i sin begrunnelse at Oslo-biskopen får prisen for å ha viet nesten hele sitt liv til fred og brobygging mellom ulike kulturer, religioner og mennesker.

– Han har styrket relasjonene mellom religiøse ledere, og ikke minst det muslimske samfunn i Norge. Kvarme har alltid stilt opp når mennesker i nød har trengt ham. Da Pakistan ble rammet av jordskjelv i 2005, kom han til vår menighet uoppfordret, og stod skulder ved skulder med oss i vår sorg, sier lederen for 14. augustkomiteen Aamir Javed Sheikh.

LES MER: Reagerer på Imam-besøk i kirken

Sier «vi»

Han trekker også fram Kvarmes bidrag under en støttekonsert som ble holdt etter jordskjelvet, hvor biskopen i en appell oppfordret det norske næringslivet og samfunnet for øvrig, til å hjelpe ofrene i Pakistan. 250 millioner kroner ble samlet inn.

– I valgkamptider hvor mange politikere snakker om etnisk norske som «vi» og innvandre som «dem», har Kvarme alltid sagt bare «vi», uansett hvilken religiøs og kulturell bakgrunn man har. Jeg har alltid opplevd ham som en varm person, sier Aamir Javed Sheikh til Vårt Land.

Takknemlig

– Hvor mye betyr denne prisen for deg, Ole Christian K­varme?

– Det gjør meg takknemlig og ydmyk, når jeg ser begrunnelsen for tildelingen. Når vi ser hva som skjer i verden i dag, er dialog mellom ulike folk og religioner viktigere enn noen gang. Naturligvis bør en kirke som tror på en nådig og barmhjertig Gud, bidra til dette. Jeg og staben min på bispekontoret har stått sammen om dette engasjementet.

– Føler du at resten av Kirke-Norge støtter godt nok opp under dette engasjementet?

– Mange gjør det, men vi ser dessverre også at det i enkelte menigheter kan råde en skepsis og frykt for slik integrering og forståelse. Det er denne avstanden vi må bygge bro over. Min erfaring er at trygghet på egen tro er den beste forutsetningen for å få det til, sier Ole Christian Kvarme.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur