Kultur

Rockerens dypdykk i Hovland-salmer

For CC Cowboys' sjefsrytter Magnus Grønneberg (50) er troen på Gud noe dypt personlig. Men salmeskatten til Egil Hovland vil han både formidle og forvalte.

Magnus Grønneberg fra CC Cowboys har spilt inn ti av Egil Hovlands salmer på plate. I Min tro-intervjuet ledet av Alf Kjetil Walgermo får vi vite mer om hvordan rockeren har jobbet med salmeprosjektet, og om hans egen tro.

Posted by Vårt Land on Wednesday, 2 August 2017

Etter snart 30 år som frontfigur og vokalist i CC Cowboys, vil muligens noen fans av bandet stusse når Fredrikstads store rockesønn på albumet Tårnhøye bølger synger salmene «Hen over jord et pilegrimstog», «Vær sterk, min sjel», «Se universets Herre», og barnesalmen «Måne og sol» – den siste sammen med datteren Hanna-Maria Grønneberg. Men for Grønneberg var det ikke vanskelig å si ja da Erik Hillestad i Kirkelig kulturverksted foreslo prosjektet med å tolke ti av de mest kjente salmene med musikk av Egil Hovland (1924-2013).

– Jeg liker å gjøre noe annet enn CC Cowboys. Noe som representerer en annen side av meg som musiker. Denne salmeplata er også noe jeg kan stå for, og som jeg ser på som et bidrag til å ta vare på en salmeskatt, ja en viktig kulturtradisjon. Kanskje også gjøre salmene kjent for andre enn de som kjenner dem fra kirken?

Lengsel

Å snakke offentlig om troen er ikke noe han gjør i utide, artisten som under Olavsfestdagene stilte til Min tro-samtale i Vår Frue kirke på Olavsfestdagene (SE ØVERST I SAKEN). Når vi i sakens anledning utfordrer han, sier han:

– Jeg kan ikke slutte å stille meg spørsmål som hvorfor vi mennesker er her på jorda? Jeg er opptatt av de store spørsmålene, jeg søker svar på dem. Det er også en lengsel. Men tankene jeg har om Gud, ja om troen min, foretrekker jeg å ha i fred. Min indre dialog med Gud, har heller ingen andre noe med.

Derfor oppsøker han heller ingen kristne menigheter eller miljøer. Magnus Grønneberg sier han ikke har behov for å dele tankene om Gud med andre enn sine aller nærmeste.

– Da slipper jeg også å bli stilt til ansvar for det jeg tror på. Det holder å snakke med kona mi om dette.

– Kan du likevel si hva Gud betyr for deg?

– Gud gir trøst og styrke. Han viser meg at det er noe større enn meg selv. Vi mennesker liker gjerne å tro at vi er store og mektige, men i møte med Gud blir i hvert fall jeg liten.

LES OGSÅ: Stor fallhøyde når artister går i mors eller fars fotspor

Står for tekstene

På tidligere innspillinger med CC Cowboys og på egenhånd, har han album- og låttitler som for eksempel «Morgenhymne», «Himmelstreng», «Evig liv», «Himmelrytter» og «I skyggen av en engel». Sistnevnte var tittelen på et album han ga ut med datteren Hanna-Maria i 2013.

– Er titlene tilfeldig?

– Nei, de er ikke det. Jeg lager alltid låter av ting jeg er opptatt av.

– Når du på den nye plata synger «Jesus ditt dyre navn, los meg i havn», er dét noe du tenker at du må kunne stå for?

– Ja, det er det. Men det viktigste er likevel å ivareta en viktig sang- og kulturtradisjon, så den ikke forsvinner.

Latter

I to år sang Magnus Grønneberg i Glemmen kirkes barnekor under Hovlands dirigentstokk. Han husker de sang «Måne og Sol».

Egil Hovland (1924-2013) var en kjent norsk korleder og organist. Foto: Vårt Land/arkiv

– Traff du noen gang Egil Hovland senere?

– Jeg gjorde et intervju sammen med ham for omlag 15 år siden. Det ble et fint møte, han virket veldig snill, og det ble mye latter. Jeg husker han kjørte en svær, rød amerikaner. Jo, jeg hadde sans for ham, også som menneske.

LES OGSÅ: Savner ny salmeskatt på Olavsfestdagene

Foretrakk rock

Norges kanskje mest betydningsfulle kirkekomponist i nyere tid, overrasket mange da han offentlig uttrykte sin begeistring for Aage Samuelsen vekkelsessanger. Magnus Grønneberg har ikke noe forhold til Samuelsen, men han husker at både moren og bestemoren spilte kassetter med ham.

– Selv foretrakk jeg å lytte til pop og rock.

Han sier det ikke vil bli aktuelt å fremføre noen av Hovland-salmene med CC Cowboys.

– Det vil bli en feil setting, sier Grønneberg.

Foreløpig er det ikke snakk om andre fremføringer av salmene enn konserten i Vår Frue kirke i Trondheim.

– Det kan bli fire-fem kirkekonserter til neste år.

SE INTERVJUET MED GRØNNEBERG FRA TRONDHEIM ØVERST I SAKEN

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur