Kultur

Årets beste serier 2016

Flere av 2016s beste serier er inspirert av virkelige ­hendelser – eller de kunne kanskje ha vært det. I år er det serien med den smaleste målgruppa som har truffet bredest av alle.

Bilde 1 av 7

1. Skam, sesong 2 og 3


2016 var uten tvil ungdomsserien Skam sitt år. I en uke i mai virket det som hele Norge holdt pusten mens vi ventet på at William skulle svare Noora. Og etter at både danskene og svenskene hadde kastet seg på bølgen av begeistring, og ­serien hadde vunnet fem gullruter og en språkpris, ble Skam på toppen av det hele solgt til USA. Som om ikke det var nok, har Skam fått jenter til å oftere anmelde seksuelle overgrep, hjulpet homofile unge til å stå fram, engasjert seerne i heftige diskusjoner om religiøse symboler og bibelreferanser i sosiale medier og fått oss til å snakke åpent om psykisk sykdom. Men ikke la det være tvil: Skam er først og fremst en ­suksess fordi det er en virkelighetsnær og vellaget dramaserie som tar unge menneskers hverdag på alvor. Og da vi ikke trodde vi kunne få nok av det turbulente forholdet mellom vesle­voksne Noora og badboy William i våres, forelsket sjenerte Isak seg i sjarmøren Even i høst. Det var nesten så hjertene våre ikke tålte påkjenningen.­

LES OGSÅ: Skam har fått ros for å framstille unges liv på en troverdig og virkelighetsnær måte. Er det i møte med tenåringenes tro det kræsjer?

2. Westworld, sesong 1


Tilgjengelig hos HBO Nordic

I fornøyelsesparken Westworld er alle de ansatte roboter, og det gir de besøkende mulighet til å gjøre akkurat hva de vil med dem – helt uten konsekvenser. Men har du moralsk ansvar overfor en robot? Og hvilke konsekvenser det kan få når mennesket ­leker Gud? Westworld har vært et tidvis ganske frustrerende tankeeksperiment, men samtidig en enormt fascinerende serie som har kvernet i hodet i lang tid etterpå.

LES OGSÅ: Sci-fi-serien Westworld utforsker hva som kan skje når vi prøver å skape noe i vårt bilde.

3. Nobel – fred for enhver pris


Sendt på NRK1, tilgjengelig på NRK nett-TV

NRK tok et modig valg da de gikk rett inn i en tung, politisk konflikt med krigsdramaet Nobel, og stilte spørsmål ved Norges rolle som fredsnasjon. Serien handler om spesialsoldaten ­Erling Riiser (Aksel Hennie), som kommer tilbake fra oppdrag i Afghanistan og vikles inn i et spill som både involverer bistandspenger, oljeavtaler og Taliban. Gjennom spenningsseriens form gir Nobel et nøkternt innblikk i moderne krigføring og hvilke etiske dilemmaer norske soldater i krig må ta stilling til.

LES OGSÅ: Det er sjelden vi ser et norsk drama som er like aktuelt som NRKs nye storsatsing Nobel

4. Game of Thrones, sesong 6


Tilgjengelig hos HBO Nordic

Og  har dessuten levert det mest hjerteskjærende øyeblikket i serieåret 2016 – hendelsen som førte til at den stumme kjempen Hodor fikk navnet sitt.

Kampen om jerntronen ­intensiveres for hver episode av fantasy-­serien Game of Thrones. Denne sesongen er den første som ikke baserer seg på en av George R. R. Martins bøker, og har gitt oss imponerende scener som slaget­ mellom seerfavoritt og kjekkas Jon Snow og seriens kanskje ondeste figur, Ramsay Bolton. Og Game of Thrones har dessuten levert det mest hjerteskjærende øyeblikket i serieåret 2016 – hendelsen som førte til at den stumme kjempen Hodor fikk navnet sitt.

5. O.J. Simpson – Made in America 


Sendt på NRK, tilgjengelig på NRK nett-tv ut januar

I høst har to amerikanske serier rekonstruert saken der den kjente amerikanske fotballspilleren O.J. Simpson ble frikjent for drapet på kona Nicole i 1994. Dokumentarserien Made in America går ikke bare inn i selve draps­saken, men forteller også en større historie, som blant annet handler om svartes rettighetskamp. Serien forklarer det politiske bakteppet som gjorde at O.J. kunne frifinnes i en drapssak der alle spor pekte mot ham. Hvis du fortsatt syns saken er fascinerende etter nesten åtte timer arkivmateriale, anbefales også drama­serien American Crime Story, The People vs. O.J. Simpson, der vi i tillegg får innblikk i hva som kan ha skjedd i kulissene under rettssaken.

LES OGSÅ: Krimfortellinger fra virkeligheten utfordrer både rettssystemet og seernes kritiske sans.

6. Veep, sesong 5


Tilgjengelig på HBO Nordic

Hvis du er nervøs for hvordan Donald Trump skal klare seg som amerikansk president, er det usikkert om du blir rolig eller urolig av å se på Selina Meyer. Kaoset eskalerer yterligere i sesong 5 av komiserien der den alltid morsomme Julia Louis Dreyfus spiller en vandrende katastrofe av en amerikansk president.

7. The Young Pope


Tilgjengelig på TV 2 Sumo og C More

Nyvalgt pave: Jude Law tegner et interessant paveportrett i The Young Pope.

Jude Law leverer et fascinerende portrett av den unge, karismatiske paven Lenny Belardo i The Young Pope, serien som tar oss med inn i Vatikanets aller innerste rom. Den nyvalgte, amerikanske paven er en tvetydig figur, som enten kan ha et veldig stort ego eller en enorm dedikasjon til Gud. Både thriller, såpeopera og politisk drama på én gang – i en stilsikker fabulering om hva som kan skje bak kulissene i kanskje verdens største religiøse maktsentrum.

LES OGSÅ: The Young Pope leverer et fascinerende paveportrett det er umulig å bli klok på.

8. The Crown


Tilgjengelig på Netflix

Netflix' dyreste produksjon til nå ­portretterer en ung dronning Elizabeth (Claire Foy) og det politiske spillet som foregår i Storbritannia i tida når hun krones til dronning. Serien balanserer elegant mellom å handle om person og epoken etter 2. verdenskrig, og gir et interessant innblikk i livet på Buckingham Palace, og ikke minst i kongelige kutymer, kostymer og hemmeligheter. The Crown er et velspilt drama som bør interessere de fleste historie­interesserte – også republikanere.

9. Girls, sesong 5

Tilgjengelig på HBO Nordic

Serieskaper s selvopptatte rollefigurer Hannah, Jessa, Shoshanna og Marnie er nå i slutten av 20-årene, men sliter fortsatt med å realisere seg selv.

Serieskaper Lena Dunhams selvopptatte rollefigurer Hannah, Jessa, Shoshanna og Marnie er nå i slutten av 20-årene, men sliter fortsatt med å realisere seg selv. Samtidig er det i ferd med å skje en utvikling: Hannah har fått seg jobb som lærer, Marnie gifter seg, og Jessa tar rusproblemene sine på alvor. Denne sesongen viser samtidig at opphavet ikke nødvendigvis er noe mindre selvsentrert enn avkommet, når Hannahs homofile far bruker datteren som rådgiver i pikante dating-spørsmål. Girls tegner fortsatt det morsomste, smarteste og ærligste bildet av generasjonen født på 80-tallet.

10. Stranger Things

Tilgjenglig på Netflix

80-tallets grøssere er ­tilbake i moderne form i Stranger Things, som låner skamløst fra både Steven Spielberg og Steven King. Men den byr på mer enn bare nostalgi, blant annet 12-åringen Millie Bobby Brown i en glitrende rolle som den mystiske jenta Eleven. I sentrum av fortellingen står en nerdete guttegjeng som får motet sitt satt på prøve når kompisen Will forsvinner og et skummelt monster truer hjembyen. Tidskoloritten er treffende, og Stranger Things er akkurat passe skummel.

LES OGSÅ: Skrekkbilder av terrorister med bombebelter får mange til å flykte inn i monstrenes fantasiverden

Boblere:

Silicon Valley, Divorce, Snøfall, 
The Americans, The Mindy Project

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur