Kultur

Er hen politikk eller pronomen?

Pronomenet hen vekker politiske assosiasjoner, selv om hensikten egentlig er å skape et nøytralt begrep.

I fjor fikk svenskene pronomenet «hen» inn i Svenska Akademiens ordlista. I Norge vekker ordet både begeistring og misnøye, og knyttes gjerne til den politiske debatten om transpersoner og innføring av en ny kjønnskategori.

Men i tillegg til å brukes om mennesker som verken identifiserer seg som han eller hun, kan ordet brukes som et kjønnsnøytralt pronomen. I tilfeller der vi ellers ville skrevet han/hun eller vedkommende, kan vi i stedet bruke pronomenet hen.

Urd Vindenes, som er doktorgradsstipendiat i nordisk språk ved Universitetet i Oslo, sier vi kan finne begge bruksmåter på norsk, selv om ingen av dem er veldig vanlige ennå.

Hen skiller seg ut fra andre nyord ved at det er et pronomen, som er en liten ordklasse. Vi bruker han og hun uten å tenke oss om. Dersom vi skal bruke hen, må vi gjøre det bevisst, sier Vindenes.

LES OGSÅ: Misjonstopp i tvil om tre kjønn vil være nok

Stikker seg ut

Hun har selv brukt ordet, men innrømmer at det foreløpig føles litt fremmed.

– De som vil innføre hen, ønsker egentlig at ordet skal bli så vanlig at det mister alle de politiske assosiasjonene, sier Vindenes.

– Er vi redde for å bruke det?

– Ja, for det stikker seg veldig ut. Hvis du er opptatt av å skrive på en måte som framhever innholdet framfor språket, vil du unngå å bruke hen, fordi du kan bli beskyldt for å være for progressiv.

– Trenger vi ordet hen?

– Det er høflig å ta hensyn til at transpersoner gjerne vil bli omtalt som noe annet enn han eller hun. Den andre bruken av ordet er praktisk. Og det er alltid plass til flere ord i språket, sier Vindenes.

LES OGSÅ: Svenskene kan velge «hen» på Facebook

Må tørre

Språkrådet sier foreløpig «tja» til om hen kommer i norske ordbøker, men følger med på hvordan bruken utvikler seg. De vil ikke fraråde folk å bruke hen privat, og dersom denne bruken vinner fram, vil ordet havne i ordboka på sikt.

Urd Vindnes sier hen må bli mer populært hvis det skal kunne kvitte seg med de politiske assosiasjonene.

De som vil at hen skal bli et vanlig ord, må tørre å bruke det, selv om det er en terskel. De er avhengige av at mange andre ser nytten av ordet, sier Vindnes.

Hun syns det er vanskelig å si hvordan det kommer til å gå med hen, men utelukker ikke at ordet kan gli sømløst inn i språket i framtida.

– Det har skjedd store endringer i språket før. At hen blir normalt, kan bli en av de tingene som står igjen etter vår tid, uten at vi nødvendigvis vil miste han eller hun av den grunn, sier Vindnes.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur