Kultur

Pakket opp
gudegaven

Wee Willie Walker tok 50 års pause fra ­musikken. Lørdag fikk han temperaturen til kokepunktet i Notodden kirke.

På to år har 75-åringen gått fra å være en pensjonert fabrikk­arbeider, til å være på alle amerikanske bluesentusiasters ­lepper. Comebackplata, etter et veldig langt fravær fra musikken, If Nothing Ever Changes, er av Blues Music Awards nominert i kategoriene Album of the Year, Soul Blues Album of the Year, og Soul Blues Artist of the Year. I Notodden kirke ønsker den norske bluesgitaristen Kid Andersen, som har fått en karriere i USA, oss velkommen til alle ­tiders gospel-party.

Det var Andersen som hentet Walker frem fra glemselen, ­etter å ha hørt ham synge ved en tilfeldighet.

– Da den hyggelige, unge nordmannen spurte om jeg ville gi ut en plate, sa jeg ja. Det var vel på tide å pakke opp gaven Gud hadde gitt meg på nytt.

LES OGSÅ: Kjærligheten til musikken og hverandre holder dem unge, sier par som aldri har skulket en bluesfestival

Fabrikkarbeider

Kirkekonserten starter med soul-pioneren Sam Cookes «A Change Is Gonna Come». Mens prestesønnen Cooke tidlig ble satt på valg mellom kirken og de verdslige klubbene, gikk dette greiere for Walker. Etter å ha sunget i ei gospel­gruppe fra han var 13 til 16, spurte han moren om å få synge på en blues­klubb.

– Først sa hun nei. Det var for syndig, mente hun. Da jeg sa hun kunne bli med for å se hvor ufarlig det var, oppdaget hun at de danset og smilte like mye der som i kirken.

Walker ble snart oppdaget av plateselskapene Goldwax og Chess, og ga ut noen album med ham tidlig på 1960-tallet. Så overrasket han alle med å flytte fra hjembyen Memphis Tennessee til Minnesota for å jobbe på fabrikk.

– Jeg trengte en ordentlig jobb. Dessuten hadde jeg Gud til å passe­ på meg, og det ga meg trygghet.

LES OGSÅ: – Uten Gud og ­musikken, spørs det om jeg ikke hadde­ funnet frem tauet

Vil fortsette

Konserten fortsetter med «Hvilken venn vi har i Jesus», i bluesversjon. Så streiker lydanlegget. Da trår koristene Will Ross og Lisa Andersen (kona til Kid Anderson) til med «Amazing Grace», uten strømtilførsel.

Tilbake på nettet, fortsetter Walker med en annen Sam Cooke-låt, «Bring It On Home To Me». Deretter Marvin Gayes «What’s Going On», før «Glory Glory Hallelujah».

– Jeg tok en lang pause. Nå vil jeg fortsette å synge; først her, deretter i himmelen.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur