Kultur

Måtte lage film for å bli skikkelig kjent med bestefar

I tre begravelser var alt han fikk sagt at de var snille og greie besteforeldre. Da det var én besteforelder igjen, bestemte Anton Ligaarden seg for å si noe mer, med en dokumentarfilm.

– Tiden var inne. Jeg hadde begynt på fotojournalistikk-utdanningen, hvor dokumentering av andres liv var blitt et fag. Samtidig var jeg ferdig med tenårene, hvor jeg nok hadde vært mest opptatt av meg og mitt. Nå hadde jeg lyst til å bli bedre kjent med bestefar, kanskje oppdage sider ved ham jeg ikke kjente, sier 25-åringen som nå jobber frilans som journalist.

LES MER: Kurser eldre i å skrive ned sin egen historie

Gamle skolen

Videoen Bestefar – et middels menneske, som Anton Ligaarden nylig la ut på nettet, fikk tittelen etter at den nå 85 år gamle bestefaren, Lars Skjelkvåle, på spørsmålet om hvordan han ønsket å bli husket, svarte nettopp dét: «Som et middels menneske».

– Bestefar er en sliter av den gamle skolen som aldri hatt behov for å få ekstra oppmerksomhet, eller stikke seg ut. Langt mindre bli sett på som noe ekstraordinært. Likevel var det nettopp det ekstraordinære ved ham jeg oppdaget gjennom å følge ham med kameraet i noen uker.

– Hvilke detaljer oppdaget du?

– Sider ved ham jeg ikke hadde sett under bursdager og andre familiesammenkomster. Måten han kommuniserte med de andre bussveteran-entusiastene på, også de som var langt yngre enn ham. Fakter og reaksjoner, som jeg plutselig kunne kjenne igjen hos både broren min og meg selv. Jeg visste at bestefar likte å fortelle historier fra gamle dage, ned til minste detalj. Dette ble noe annet.

– Bestefar er en sliter av den gamle skolen som aldri hatt behov for å få ekstra oppmerksomhet, eller stikke seg ut, sier Anton Ligaarden.

LES OGSÅ: Han satte eldres liv på dagsorden – døde på nyåret

Tett på livet

Bestefaren har helt fram til i dag vært sjefsmekaniker i veteranbussklubben han tilhører. Allerede i 2012 var Anton Ligaarden med ham på veteranbusstreffet Tunga rallyt i Sverige, hvor han tok masse bilder. Han tenkte også han at dette var en fin anledning til å komme bestefaren tettere på livet. Når det senere ble snakk om et tilsvarende treff i Norge, Flåklypa Grand Prix, Nord-Europas største veteranbilløp, kom ideen om å filme ham i forkant av og under selve treffet.

– Bestefar har en nesten ekstrem interesse for busser. Det er noe han har brukt store deler av livet sitt på, i et miljø hvor trives. Her har han vært seg selv helt og fullt, selv om de andre medlemmene lenge har vært yngre. Foran Flåklypa Grand Prix skrantet imidlertid helsa hans såpass at han en stund vurderte å droppe det.

LES ELDREGARDEN: – Jeg venner meg aldri til den tomme stolen ved kjøkkenbordet

Anton Ligaardens bestefar, Lars Skjelkvåle (t.h.) er fremdeles sjefsmekaniker i Veteranbussklubben

Snakk om følelser

I filmen hender det bestefaren sier til barnebarnet at akkurat dét ønsker han ikke skal bli filmet, i hvert fall ikke mye.

– Midt oppi min egen nysgjerrighet, har jeg vært nøye med å ta hensyn til hans egne grenser. De to rollene mine som barnebarn og filmmaker, var ikke alltid like enkle å sjonglere imellom.

I filmen følger Anton Ligaarden også på kirkegården hvor han ser til gravstedet til kona si. «Savner du henne?» spør barnebarnet. «Tror du at du vil treffe henne igjen?» «Er du redd for å dø, bestefar?», følger han opp. Og bestefaren svarer.

– Jeg hadde aldri stilt de spørsmålene til ham før. Det var ikke naturlig, før nå. Bestefar er vokst opp i en tid hvor jeg ikke tror det var så mye snakk om følelser, i hvert fall ikke blant menn. Mens min generasjon blir oppfordret til det.

LES ELDREGARDEN: – Eg tok over garden som 19-åring og har slite der heile livet

«Savner du kona di?», spør barnebarnet Anton Ligaarden bestefaren som er enkemann, mens han filmer han på kirkegården.

Behov for opphavet

Jakten på våre røtter er blitt vist i TV-serier som Datoen og Hvem tror du at du er? Narvesen selger 26 ulike, historiske tidsskrift. I de største kioskene, eller gjennom kjedens applikasjon for smarttelefoner, kan du bla deg gjennom presentasjonen av en rekke utenlandske og en håndfull norske magasiner som alle skriver om historie. Amerikanske StoryCorps, har siden oppstarten i 2003 samlet og arkivert mer enn 60.000 intervjuer fra mer enn 100.000 amerikanere som har fortalt livshistorien sin. Foruten å ha blitt sendt på radio, har Story Corps gitt ut fire bøker med livshistorier som alle har kommet på New York Times bestselgerliste. Anton Ligaarden er ikke forundret.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

– Mange som har sett filmen, har sagt at de har lyst til å gjøre det samme. Noen begynner uoppfordret å fortelle om sine besteforeldre. Jeg tror vi mennesker har behov for å bli bedre kjent med opphavet vårt. I min egen generasjon tror jeg ikke det er mange som bevisst unngår det, men livene vi lever er ofte så løsrevet fra deres liv, at møtepunktene og samtalene ofte blir sjeldne.

– Har du og din generasjon har noe å lære av din bestefars generasjon?

– Vi kan bli så opptatt av våre egne liv, at vi mister kontakten med foreldre og besteforeldre og det de representerer. Ett karaktertrekk ved bestefar, er at han har tatt den tiden han trenger for å gjøre ting ordentlig, i stedet for å prøve å rekke over mest mulig på kortest mulig tid.

LES OGSÅ: Slik er det å bli gammel

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur