Kultur

Stolpene i kirkemusikken

Kantatene – eller sangene fra kirkemusikken– blir hovedtema for Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival, slik de har vært stolpene i kirkemusikken siden Bachs tid.

– Bredden i programmet kan eksemplifiseres gjennom Music for a while og Tora Augestad som gjør nye grep på barokk-kantater av Rameau og Händel, en fortolkning som har 300 års musikalsk spenn i seg, sier festivaldirektør Bente Johnsrud.

Allerede på åpningskonserten møter vi toppensemblene Collegium Vocale Gent og Akademie für Alte Musik Berlin som fremfører Händel-kantater, under ledelse av Christian Curnyn.

LES OGSÅ: Dette er årets juleplater

Strupesang

– Et annet spennende musikalsk møte blir mellom tre forskjellige Stabat Mater. Det ene av renessansekomponisten Josquin des Pres, det andre av 80-års jubilant Arvo Pärt. Det italienske ensemblet Il suonar Parlante under ledelse av Vittorio Ghielmi fremfører også et tradisjonelt Stabat Mater fra Sardinia, med innslag av strupesang. Ghielmi blir med rette kalt vår tids lydalkymist, forteller Johnsrud.

– Vi er stolte av å få urfremføre Steffen Schleiermachers Markus-pasjon, basert på Bachs ufullendte verk. Han bruker fragmenter fra Bachs hånd, og samme instrumentering, men legger til sitt eget samtidsuttrykk. Dette store Bach-prosjektet er gjort i samarbeid med Bachfest Leipzig, og skal presenteres verden over – men vi får urpremieren, forteller hun.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mausoleum

Kunstneren Emanuel Vigeland er knyttet til flere konserter under festivalen.

– Marcus Paus har skrevet ny orgelmusikk til Kåre Nordstoga, basert på Emanuel Vigelands glassmalerier i Domkirken. Og i det fantastiske mausoleet hans på Slemdal fremfører Unni Løvlid og Oslo kammerkor sanger spesielt tilpasset den unike klangen i rommet, under ledelse av Håkon Daniel Nystedt. De seks konsertene blir en helt spesiell opplevelse for de 20 publikummerne og de 12 sangerne som får plass inne i mausoleet samtidig, forteller Bente Johnsrud.

Åtte urfremførelser står på programmet. Henrik Ødegaard har skrevet ny musikk for solo cello. Uranienborg Vokalensemble under ledelse av Elisabeth Holte tar for seg den nye salmeboken, med ny musikk av Marianne Reidarsdatter Eriksen, Ola Gjeilo og Ørjan Matre.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur