Kultur

Ingen over, ingen ved siden

Verdens største nålevende populærmusiker nådde toppen for 50 år siden, men har aldri sluttet å spille egne pop-klassikere for gamle og stadig nye fans. I kveld opptrer han 
i Norge.

Bilde 1 av 3

Mannens første Norges-konsert var med The Wings i Njård-
hallen i 1972. Billettene kostet fra 10 til 45 kroner. Sammen med The Beatles holdt han flere­ konserter i Sverige og Danmark i perioden 1963-1964, men bandet kom aldri til Norge. Før kveldens konsert på Telenor 
Arena, har derimot 73-åringen besøkt landet, som ga ham inspirasjon til 
Beatles-låten «Norwegian Wood», seks ganger – senest på Valle Hovin i 2004. Dette kan være siste gang.

Deprimerende tid

The Beatles'­ historie og innflytelse på populærmusikken er velkjent. Hva en 23-åring som allerede i 1965 var utnevnt til medlem av «Order of The British Empire» av dronning Elizabeth II, måtte­ tenke om fremtiden, er ikke godt å si. Det Paul McCartney faktisk sa noen år senere, og som er utgangspunktet­ for forfatteren Tom Doyles McCartney-bok Man On The Run (2013), var et forvarsel­ om den vonde tiden han skulle oppleve etter at The Beatles ble oppløst i 1971: «Det var som å være en astronaut som hadde vært på månen. Hva skulle jeg gjøre med resten av livet mitt?»

Den første tiden uten band, på en bondegård i Skottland sammen med kona Linda, innrømmet senere McCartney at var en tung tid. Han var desillusjonert og deprimert. Han ville jo ikke at Beatles skulle bli oppløst. Alt ble bare så vanskelig. Oppmuntret av kona, hadde han likevel­ kommet i gang med nye låter til sitt første soloalbum, McCartney, hvor han spilte alle instrumentene selv. Albumet ble en suksess, og ga ham et løft – likevel savnet han å spille i band.

LES OGSÅ: Roskilde kjemper mot sexisme

Turnerte universiteter

Han fant ut at han måtte begynne fra bånn av, og finne nye folk til et nytt band som kunne gi en skadeskutt fugl nye vinger. Var det forresten ikke nettopp vinger han nylig hadde sett for sitt indre­ øye, da han hadde sittet på sykehuset og bedt til Gud om at den kompliserte fødselen til datteren Stella måtte gå bra?

Da Wings tok sine første famlende svev, var kona Linda med i bandet. Under en testturné til universiteter i England, og noen andre land i Europa, satt Paul McCartney og Linda igjen i varebilen­, som var full av utstyr­, mens gitaristen Denny Laine­ og trommeslageren Denny Seiwell spurte ledelsen om de kunne­ tenke seg litt frisk, engelsk 
popmusikk i lunsjpausen? «Om vi spiller bra? Vel, Paul 
McCartney sitter klar i vare-
bilen, he, he».

Snart fløy Wings stadig høyere over både Europa og Amerika. Et nytt superband var etablert. Da de gikk inn for landing i 1981, var McCartney klar for å stå på egne ben. Album som Band On The Run og Red Rose Speedway holdt nesten Beatles-nivå.

LES OGSÅ: Har rocket i flokk i 50 år

Sårbar nerve

Styrtrike og legendariske­ Paul McCartney ble ikke båret frem til suksessen­. Moren jobbet som sykepleier, mens faren solgte bomull. Da moren døde av brystkreft, var han 14 år. Ungdomsvennen, og senere Beatles-kollega John Lennon, hadde mistet sin mor i en alder av 17. Flere har hevdet at et felles savn etter mødrene deres, kan høres som en sår undertone i de vanligvis glade popsangene de skrev sammen.

Da McCartney i 1980 fikk høre at John Lennon var blitt drept, ble enda en tett allianse, hvor McCartney­ har uttalt at vennskapet tross alt var sterkere enn motsetningene, brutalt revet­ over.

I 1998, 40 år etter morens død, døde også hans andre kone, Linda­ Eastman McCartney, av samme kreftsykdom som moren­. Like før George Harrison døde i 2001, ble en duknakket McCartney­ observert på vei ut av huset hans. McCartney holder på fremdeles, og setter stadig nye mål for musikken sin. Den som i første omgang Buddy Holly og Little Richard inspirerte ham til å skrive. Og som hele veien har handlet om kjærlighet: «All You Need Is Love».

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur