Kultur

Emilie Beck roses for film om eldreomsorg

Du er 23 år og allerede invitert til 
Cannes med kortfilmen Rutinen, om eldreomsorg og ensomhet. Det må vel regnes som en 
god start på filmkarrieren?


– Det er nokså nervepirrende og jeg kjenner at prestasjonsangsten har meldt seg. Men det er god ballast å komme rett fra verdens største ungdomsfilmfestival i Seattle – med publikumsprisen i bagasjen. Det gir selvtillit og vil være en døråpner når vi skal presentere den nye filmen på verdens viktigste filmfestival i Cannes.

– Filmen er en av 1800 kortfilmer som er valgt ut blant tusenvis av innsendte bidrag fra hele verden. Vi får anledning til å vise filmen og gjøre oss litt kjent i bransjen, – og det var en hyggelig overraskelse at vi kom med blant de utvalgte i første forsøk.

– Rutinen handler om eldreomsorg, og aller mest om ensomhet på tvers av generasjoner. Vi lever hektiske liv og i en travel tilværelse har vi lett for å glemme dem som ikke har så mange rundt seg. Filmen handler om to ensomme sjeler som finner hverandre. Alma er en ensom eldre dame som prøver å skjule ensomheten gjennom sine faste rutiner, i et forsøk på å virke travel. Tolv år gamle Adrian flytter inn i nabolaget, og kjenner ingen. Filmen handler mye om barns manglende fordommer, som åpner for at de to finner hverandre. En enkel og søt historie om et vennskap som oppstår på tross av stor aldersforskjell.

LES OGSÅ: Valgte livet for Emilie fra Appelsinpiken

– I Seattle fikk jeg mange tilbakemeldinger fra mennesker som var blitt sterkt rørt av historien, og at det for mange vakte sterke minner om deres egne foreldre. Filmen er laget ut fra en tro på det gode i menneskene. Jeg har et aldri så lite håp om å endre litt på våre holdninger i retning av at vi blir mer oppmerksomme på andres ensomhet. At vi tar oss tid til å stoppe litt opp for dem som ikke har så mange relasjoner i livene sine.

– Farfaren min har vært en viktig motivator for filmen, vi hadde et nært forhold helt frem til han døde like før jul. Han var en viktig person som fikk meg til å skjønne hvor viktig det er for oss unge å ha kontakt med generasjonene bak oss.

– Det er også litt hyggelig at Frivillighetssentralen har vist interesse for å bruke filmen i sitt arbeid. Etter at jeg laget Rutinen har jeg selv meldt meg som besøksvenn, forteller Emilie Beck.

Filmregissør som er invitert til Cannes-festivalen med kortfilmen Rutinen, en film om eldreomsorg og ensomhet.

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur