Kultur

Hedret Holstad

Leiv Holstad mottok lørdag Kongens fortjenstmedalje og Morten Harkets hyllest for 30 års arbeid med Maritastiftelsen.

Da kveldens programleder og fylkesmann i Oslo og Akershus, Valgerd Svarstad Haugland, festet Kongens medalje på dressjakka til Leiv Holstad, var det fordi 30 års arbeide med Maritastiftelsen hadde reddet hundrevis av rusavhengige fra den sikre død. Konsertens store øyeblikk var likevel da Morten Harket plutselig stoppet opp i introduksjonen til en ny sang, og sa «Å, ja der sitter du, ja», med blikket rettet mot kvinnen som satt ved siden av Holstad på første rad.

LES OGSÅ: Utvist vietnameser på bibelskole

Reddet av Marita

Kvinnen Harket henvendte seg til var Angelica. Jenta som var blitt massevoldtatt som niåring, og senere var som i fritt fall mot stupet i fortvilelse og rusavhengighet - før hun kom i kontakt med Maritastiftelsen.

– Det reddet livet mitt, sa Angelica fra plattformen i Salemkirken litt tidligere i programmet. Før hun tydelig nervøs sang en sang hun hadde skrevet selv, a capella.

– Du sang så flott, Angelica. Sangen var så flott, du må spille den inn, sa Harket.

– Ja, det er drømmen min, svarte Angelica svakt – mens en knappenålstille forsamling lot seg berøre.

LES OGSÅ: Bjørn Eidsvåg støtter heroinutdeling

Små marginer

Den drøye tre timer lange konserten var først og fremst en musikalsk hyllest til 30-årjubilanten Maritastiftelsen. Bare avbrutt av fiskesuppeservering fra restaurantkjeden Bølgen og Moi, fordi kokken Trond Moi var så takknemlig fordi Leiv Holstad i sin tid hadde sagt til ham i et møtetelt i Sarons Dal at han kunne kunne ha en tjeneste som kokk, i stedet for å bli misjonær.

Alle medvirkende stilte opp gratis.

– Livet er så utrolig sårbart. Det er så små marginer. De som tror jeg bare har kunnet kjøre på de siste 30 årene som pop-artist, tar feil. Det kunne egentlig ha stoppet når som helst, jeg kunne fort ha blitt dratt inn i sirkelen som plutselig kan dra oss mot avgrunnen, jeg også, sa Morten Harket.

Knuste drømmer

Det var derfor Norges største pop-stjerne for flere år siden lot Maritastiftelsen bruke låten «A Kind Of A Christmas Card» til en dokumentarfilm om arbeidet deres. Lørdag sang han låten, til akkompagnement av Kjetil Bjerkestrand og egen gitar: «Tonight there is fever in my veins. Mama, dear. All the love you gave, I guess there's really nothing,nothing much to save».

– Mange takker meg for den fine juleteksten, men sangen handler om knuste drømmer, rus og lidelse, sa Harket, som også sang «There Is A Place» og Sam Cooks «A Change Is Gonna Come».

Et nytt liv

Alle artistene virket dypt berørt. Sangene var tydelig håndplukket for anledningen, og var mer som vitnesbyrd å betrakte enn fremførelser. Det gjaldt Glenn Gulli, Hans-Inge Fagervik (som sang sin egen låt «Marita»), André Holstad (Leiv Holstads sønn, en lovende rockesanger), Audun Rensel (fra Idol og The Voice, som sang «Når himmelen faller ned») og Anne Marie og Arnold Børud som minnet om at «I dag begynner resten av ditt liv».

Det var med Børud det startet, i menigheten Filadelfia i Oslo i 1973. En ruset Leiv Holstad hadde sjanglet opp til plattformen midt under møtet, fordi han hadde sett ei jente i menigheten utenfor som han ville ha tak. Anne Marie Børud husket det som det skulle vært i går, hvordan den rusa unggutten så tydelig ble grepet av det Mini Tvers sang.

Det ble starten på et helt nytt liv for ham. Snart også starten på Maritastiftelsen.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur