Kultur

Verdens mest stjålne alter

Napoleon stjal det. Calvinister var i ferd med å brenne det. Hitler var desperat etter å eie det.

Gent-alterets hovedbilde, Lammets tilbedelse, er en åpen «bok» av kristne symboler fra a til å. Det er et av verdenskunstens «underverker», kjent for sitt underlige, uforklarlige nærvær og den bisarre historien om tyveri, ødeleggelser og «farlige» reiser. Nå vises det i Gemäldegalerie i Berlin. Fremdeles mangler et av sidepanelene – De rettferdige dommere – som ble stjålet i 1934. Store krefter er i sving for å finne det. Disse syngende englene har «trådt ned» av alteret og gjenfinnes på platecovre og bøker, plakater, julekort og bilder vi omgir oss med.

Hei!

Denne artikkelen krever abonnement.

Du må logge inn for å lese videre

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur