Kultur

Joiket og spilte fram lyset fra oven

Den nye messa som ble urfremført i Harstad på søndag, hyller lyset og håpet.

Det er tradisjon for å åpne Festspillene i Nord-Norge med gudstjeneste, og i år var den spesielt påkostet. Et nytt kirkemusikalsk verk er bestilt fra Henrik Ødegaards hånd.

Joik. Messa har fått tittelen Lyset fra det høye – Cuovga Allagasas. Verket er skrevet spesielt for den samiske artisten Inga Juuso og kontrabassist Knut Erik Sundquist, som sammen med Trondenes motettkor sto for urframføringen i Trondenes kirke søndag.

Messeleddene var hentet fra samlingen med forslag som er utarbeidet for at menigheter skal kunne velge. De som ble brukt her, er komponert av Henrik Ødegaard i en stil som ligger tett opp til gregoriansk sang. Motettkoret, der forøvrig festspillenes direktør ble observert blant sangerne, ledet menigheten i messeledd og salmesang.

Gripende. Det ble et løft i gudstjenesten av de tre spesialkomponerte stykkene, som på svært ulike vis bidro til å henlede oppmerksomheten på lysets kraft. Først ut var Halleluja, et krevende korverk der lovprisningen ble holdt i tømme, og som nok lå litt i ytterkanten av hva motettkoret kunne greie. Deretter tok Bjørn Erik Sundquist bassen sin og fylte kirkerommet med Antifon IX for kontrabass solo. Verket er ikke rungende, men utnyttet hele den digre instrumentkroppens muligheter fra de lyseste, letteste flageletter til dypets mørke. Det var en gripende vakker og ettertenksom komposisjon, som fikk menigheten til å bryte ut i spontan applaus.

Høytidelig. I det siste, nyskrevne verket, Offertorium 'Du svøper lyset om deg som en kappe', spilte komponisten på mulighetene han hadde ved å kunne benytte både Trondenes motettkor, en av Norges beste bassister og Inga Juuso, som kunne tilføre en helt ny stilverden gjennom sin joik. Helheten berørte sterkt. Sammensmeltingen av den individuelle styrken i Juusos joik og svaret hun fikk fra koret og bassen gikk rett i ryggmargen. Det ble et inderlig og høytidelig Amen.

Og ute regnet det litt, men lyset lar seg ikke stoppe av litt vann ved Sankthanstider.

Marianne Lystrup

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur