Kultur

Paven vil forsone seg med kunstnerne

Lørdag samlet pave Benedict kjente kunstnere fra hele verden og oppfordret dem til å inkludere spiritualitet i sine verker.

I et forsøk på å tette gapet mellom den katolske kirke og moderne kunst inviterte Pave Benedict XVI lørdag malere, skulptører, arkitekter, poeter og film- og teaterinstruktører fra hele verden til Det sixtinske kapell, skriver Kristelig Dagblad.

Blant de 250 frammøtte kunstnerne var Bono fra U2, den israelske arkitekten Daniel Libeskind, komponist Ennio Morricone og skuespilleren Fahrid Murray Abraham, som vant en Oscar for sin rolle som Salieri i filmen Amadeus. 500 kunstnere var invitert til arrangementet, men bare halvparten møtte opp.

LES OGSÅ:

Paven på plate

Lag spirituell kunst. Moderne kunst er ofte illusorisk og bedragerisk, sa paven til forsamlingen, ifølge Kristelig Dagblad, og oppfordret kunstnerne til å tilføre et spirituelt lag til sin kunst.

Skjønnhet kan være veien mot opphøyethet, mot det ultimate mysterium, mot Gud. Ikke vær redd for å nærme dere den første og siste kilde til skjønnhet, å gå i dialog med troende, med dem, som dere selv, oppfatter seg selv som denne verdens og historiens pilgrimmer, var pavens budskap.

LES OGSÅ: Paven forsvarte familieverdier

Forsoning. Lørdagens møte skulle markere en forsoning mellom kirke og kunstnere og er et ledd i en mangeårig kampanje fra Vatikanet side for å skape et bedre forhold til moderne kunst, som ofte holder en kritisk distanse til den katolske kirke.

Allerede i 1964 forsøkte pave Paul VI å nærme seg kunsten med et lignende arrangement, og for ti år siden sendte pave Johannes Paul II et brev til kunstnere verden over med beskjed om at kirken har behov for kunst.

Et annet ledd i Vatikanets kulturkampanje skal være en egen paviljong ved biennalen for samtidskunst i Venezia i 2011, en utstilling som den katolske kirke tidligere har kalt for «beviset på kunstens sammenbrudd». Ifølge Kristelig Dagblad sier Gianfranco Ravasi, direktør for det pavelige råd for kultur, at målet med disse arrangementene er å gjenskape en dialog som er nødvendig og fruktbar for begge parter.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Kultur