Kultur

Fra aske til gress i kirken

Hele livet har Anne Sofie Holvik (9) vært med i Vågsbygd frikirke. Med dette har hun ikke sett før: Nå spirer snart gresset inne.

Det skal bli som grønt gress. Jeg tror det blir fint, og så kan vi se andre veien i kirken, sier hun.

Fastelavnssøndag kom Anne Sofie til kirken for å synge.

VLTV:

Se og hør Frimini og Tore Thomassen synge her

Da hun kom inn, så hun at kirkebenkene var snudd mot bakveggen. Menigheten fikk se kunstverket «Aske» for første gang. Det er satt opp bak i kirkesalen.

Vi sang sammen med mannen til henne som har laget dette, forteller Anne Sofie.

Tore Thomassen hadde skrevet nye sanger for anledningen. Anne Sofie fulgte også med da Barbro Raen Thomassen laget installasjonen «Aske».

Jeg så hun malte det. Jeg skjønte ikke åssen hun greide det. Spikrene er de han fikk da han døde på korset. Svampen var da disiplenehellip;. nei, jeg husker ikke helt. Terningen kastet de for å se hvem som skulle ha Jesus sitt tøy.

Aldri før. I hele vinter har Barbro Raen Thomassen samlet på aske fra vedovnen hjemme i Lillesand der hun bor. Snekker Jens Christophersen (37) ledet et team av frivillige som bygde installasjonen av sponplater strøket med tapetlim. Asken ble strødd på med en sil.

Arnfinn Østerberg (39) har vært pastor i menigheten i elleve år.

Dette er en stor begivenhet. Vi har aldri gjort noe som har åpnet menigheten så mye mot byen og kulturen, og som har født en slik interesse blant ikke-kristne. Dette er ikke tenkt som en evangeliseringskampanje, men vi forkynner påskeevangeliet også gjennom å se på kunsten, sier han.

Mye støtte. Helt fra starten var det en forutsetning at kunstprosjektet ikke måtte påføre menigheten ekstra utgifter. Et enkeltprosjekt til 400.000 kroner er mye i en menighet på 460 medlemmer. Tre menighetsmedlemmer har imidlertid stilt som garantister i tilfelle underskudd.

Menigheten har hentet inn 130.000 kroner fra private sponsorer og 95.000 kroner i offentlige midler. har det vært mulig å få: Norsk Kulturråd (20.000), kommune (20.000), fylke (20.000), stiftelsen Cultiva (30.000) og Fritt Ord (5.000).

Følg spiringen på nett. (ekstern nettside)

For åtte år siden presenterte Barbo Raen Thomassen sin installasjon «Aske» på Galleri Lista Fyr.

Men det er første gang dette presenteres i et kirkerom. Det er en utfordring at det også brukes i en liturgisk sammenheng. Verket er laget for et tomt galleri. Man må ha ærbødighet og respekt for det at det skal stå i kirken gjennom faste og påske.

Det virker. For hun vet jo at kunsten i dag ikke nødvendigvis hører hjemme i galleriene.

Det kan like gjerne være i kirkene, i gatene eller i landskapet at det spennende møtet mellom kunst og mennesket skjer.

Pastor Arnfinn Østerberg merker allerede at kunstverket har virket.

Vi tenker gjerne at barna trenger bilder for å holde konsertrasjonen og for å gi forståelse, men det gjelder også for oss voksne, sier Østerberg,

Stort program. Uken etter påske er ikke stille, men full av program. Konserter med lokale krefter, og med artister som Ole Paus og Sondre Bratland, blir etterfulgt av en avsluttende kunstsamtale med lyriker Paal Helge Haugen som innleder.

Konsertrekken er noe vi gjør for å trekke folk til kirken slik at så mange som mulig kan få ta del i kunsten, sier prosjektleder Martin Eikeland.

Les reportasjen i Vårt Land lørdag 28. mars. Den kan du få kjøpt i PDF-utgave her.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur