Kultur

Dronning uten krone

Tuberkulose og sykdom til tross, Noora Noor (24) er fast bestemt på ikke å forsvinne fra jorda før verden er blitt et bedre sted og navnet hennes står i et leksikon.

Det er over fire år siden debutalbumet til Noora Noor Curious så dagens lys. Det er skjedd mye med Noora siden da. Kollaps, tuberkulose og fire måneder i isolat på sykehus, kan nevnes. Nå er hun bare glad for å kunne begynne på nytt og er klar med både fargestifter og blanke ark.

Er du lei av å snakke om sykdommen?
Ikke akkurat lei, men jeg tror de fleste har fått med seg hva som skjedde der.
Nooras andre album All I Am lanseres i disse dager. I likhet med artisten selv, bærer ikke plata preg av sykdom. Det meste av materialet var nemlig skrevet før Noora ble syk.
Jeg er kjempeglad for å være frisk! Kanskje jeg blir mer moden for å snakke om sykdommen på den tredje plata, spekulerer Noora.

Alt hun er.

All I Am er helt og holdent Nooras plate. Artisten står for både tekst og melodi og har dessuten vært med på å produsere det hele. Sangerinnen ga seg selv en million i terningkast da platen var ferdig.
Musikken er en miks av forskjellige stil-arter som Noora er oppvokst med, og som hun har latt blomstre til noe eget. Tematisk handler det om kjærlighet, politikk og rasisme.
Jeg blir inspirert av alt. Venner, familie, dyr, godt vær, dårlig vær, sjakk.
Sjakk?
Jeg er veldig glad i sjakk, skjønner du. Jeg liker strategien. Hvert trekk får konsekvenser, litt sånn er livet også, forklarer artisten.
Noora er født i de Forenede arabiske emirater av somaliske foreldre og kom til Norge da hun var sju år. Hun har bodd mange steder. Også på asylmottak.
På asylmottaket lærte jeg å akseptere alle. Vi barna ville jo bare leke med hverandre og brydde oss ikke om ytre ting. Det var ganske vakkert og egentlig er det jo slik verden burde være, filosoferer Noora.
Hvordan var det å flytte til Norge?
Det var utrolig rart, men vi ble godt tatt imot. Vi ble ikke tvunget til å være norske, men lærte oss å elske Norge.
Artisten mener innvandrerpolitikken ikke var så ille da som nå. Hun trekker frem Annette Thommessen som et eksempel på noen som virkelig slo et slag for Norges nye landsmenn. Noora skulle ønske det fantes flere som Thommesen.

Ambassadør.
Selv har ramp;b- sangerinnen vært ambassadør for norsk folkehjelp og sunget på drøssevis av gratis støttekonserter for ulike gode formål. Hun blir beskrevet som en person med et glødende humanitært engasjement.
Jeg engasjerer meg i alt som har med urettferdighet å gjøre, jeg hater urettferdighet, sier Noora.
Flere i sangerinnens familie har blitt drevet på flukt på grunn av krig. Noen har bøtt med livet. Mange har opplevd rasisme, inkludert henne selv. Nettopp fordi Nooras familie har kjent urettferdighet på kroppen taler de ofte de svakes sak.
Engasjementet er drivkraften min. Jeg kunne ikke holdt ut å vite at jeg ikke gjorde det jeg kunne for å hjelpe andre, det har med samvittighet å gjøre og det er sånn jeg er oppdratt, sier artisten.
Nooras far er en kjent somalisk politiker. I oppveksten overvar Noora flere diskusjoner mellom faren og hans politikerkolleger.
Er du arvelig belastet?
Ja, jeg er nok et naturtalent, ler
Noora.
Soulsangerinnen er overbevist om at man treffer folk på en helt spesiell måte gjennom kunst, fordi kunsten tiltrekker og er ikke kjedelig. Derfor er det viktig for Noora å utvikle karrieren sin, slik at hun kan nå flest mulig mennesker.
Jeg forlater ikke denne verdenen før jeg har gitt håp til noen, før verden er blitt et bedre sted og før navnet mitt står i et leksikon, slår Noora fast.

Nykkefri.

Pressenorge elsker å omtale Noora som souldronning, diva og Ramp;B-stjerne. Selv forsikrer hun at hun er fri for divanykker og har et avslappet forhold til merkelappene.
Føler du deg som en souldronning da?
Jeg hører folk si at jeg er en souldronning, men jeg har ikke fått noen krone ennå så jeg vet ikke helt hva de snakker om, humrer divadronningen.
Dronning eller ei, Noora fikk uansett prisen for årets kvinnelige artist på Hit-awards i 2000. I god souldiva tradisjon er Noora bevisst på det å være kvinne.
Er du en girlpowerfeminist?
Jeg er en sterk og selvstendig kvinne som ikke tåler mannssjåvinisme. Jeg lar ikke noen tråkke på meg, uansett kjønn.
Artisten Noor synes likestillingen i Norge ikke er så aller verst, selv om hun tror at kvinner med makt fortsatt virker truende på en del menn.
Noora er troende muslim, men det stoppet henne ikke fra å spille Maria Magdalena i Bentein Baardsons oppsetning av musikalen Jesus Christ Superstar i 2001.
Det var utrolig gøy å bli spurt om å gjøre den rollen, sier Noora.

Likheter.

Sangerinnen elsker å lære og syntes det var gøy å se forskjeller og likheter mellom Bibelen og Koranen.
Hvordan vil du beskrive troen din?
Den gjør meg sterkere. Det viktigste er å ha en tro, ha noe å leve for og med. Troen min har alltid vært der.
Nooras tro kommer også til uttrykk gjennom musikken hennes. Den siste sangen på All I Am handler om at Gud kan ta mennesket igjennom vanskelige ting og gi håp om en bedre dag.
Det er en slags bønn, bedt på min egen måte, forteller Noora.
Kunne du tenkt deg et liv uten musikk?
Nei, jeg hører på musikk fra jeg står opp og til jeg legger meg. Musikk er noe vi har godt av, den instruerer deg til å bli sterkere, mener Noora.
Noora Noor tar for øyeblikket en ambisjon av gangen. Akkurat nå handler det om å lage en god turne og et show som ingen glemmer. Dessuten er planen å få den nesten ferdigskrevne tredjeplaten ut i løpet av året. Så får vi se hvordan det går med leksikondrømmer og dronningkroner.
Jeg skal uansett sørge for at folk får store doser med Noora i fremtiden, ler sangerinnen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur