Salt tar liv
Alle de store dagligvarekjedene fjerner salt fra kjøttdeigen. Det er årets beste helsenyhet.
I gamle dager var salt livsnødvendig for helsen. Man kom for eksempel ikke utenom salt når maten skulle oppbevares. Jesus snakket om en tid da saltet hadde mistet sin kraft og brukte det som et bilde på triste tilstander.
I vår tid tar salt liv. En dansk undersøkelse viser at 900 liv kan bli spart årlig ved å redusere det gjennomsnittlige saltinntaket med 3 gram om dagen. 3 gram! Det viser hvor lite som skal til – men også hvor mye salt vi har i maten.
Mye av saltet er unødvendig, men i vår ferdigmattilværelse tilsetter butikkene mer salt enn vi har vært klar over. NorgesGruppen med kjedene Kiwi, Meny, Joker og Spar-butikkene står for nesten 40 prosent av det norske dagligvaremarkedet. Nå fjernes salt og vann i kjøttdeig og andre deigprodukter – 90 tonn salt i alt – og ifølge VG regner de med at dette umiddelbart vil ha positiv effekt på nordmenns saltinntak. Daglig saltinntak vil bare som en følge av at kjøttdeigen er uten salt, bli redusert med 15 prosent. Liv blir spart.
Bestill abonnement her
KJØP