Matfat eller oljefat?

Publisert Sist oppdatert

Enigheten om delelinjen i Barentshavet har utløst jubel både i olje- og fiskerinæringen; området blir karakterisert som et enormt matfat, altså rikt på ressurser både for oljeselskaper og fiskerier. Men matfat og oljefat er i utgangspunktet ikke harmoniske størrelser.

De aller fleste norske kommentatorer er udelt begeistret over tirsdagens store nyhet om at Norge og Russland etter 40 år endelig er blitt enige om delelinjen i Barentshavet. Nå kan oljeselskaper og fiskerinæringen begynne å kartlegge resurssene i dette omstridte havområdet. Flere har tatt til orde for at nå gjelder det å hive seg rundt slik at en kan komme i gang snarest mulig, for her blir det et kappløp med russerne.

Forskningen og ressursutredningen må selvsagt komme raskt. Men dette må skje parallelt med en utredning av sikkerheten knyttet til utvinning som viser tydelig at skeptikerne – særlig i miljøorganisasjonene – ikke skal bli overkjørt. Lars Haltbrekken i Norges naturvernforbund frykter at avtalen om delelinjen øker presset på oljeutvinning i sårbare områder i Polhavet og Barentshavet.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP