Nyheter

Tillit er ferskvare

Det hjelper lite om du stort sett er til å stole på, dersom du blir avslørt som løgner i dag, skriver Torbjørn Nordvoll.

Vi lever i en tid der troverdighet ikke støttes av samfunn og media. Hver dag kan vi lese om utroskap, lureri og dobbelthet. Det snytes på skatten, jukses med medlemslister, stjeles fra kollekten, opereres med skjulte agenda, ansettes venner i toppjobber og det sendes et hopetall med sms-er som ikke tåler dagens lys. Jeg kunne fortsatt med flere eksempler på ulike former for utroskap, løgn, juks og bedrag fra mennesker man håpet å forvente noe annet fra, mennesker i betrodde stillinger i samfunnet. Å finne et tvers igjennom troverdig menneske er ikke så lett som før, det er min påstand og erfaring. Det gjør meg trist til sinns og litt pessimistisk på vegne av framtiden.

«Ja» basert på tillit. Å stå foran prest eller sorenskriver og gi hverandre sitt «ja», er helt og holdent basert på en følelse og en erfaring av at vi tror fullt og helt på hverandre. Vi har gjennom tiden som kjærester gradvis styrket og utviklet tilliten i forholdet slik at når frieriet kommer, er vi klar for et positivt svar til hverandre. Den generelle og grunnleggende tilliten er som regel alltid til stede når et kjærlighetsforhold etableres og utvikles, noe annet er nesten utenkelig, selv om også det skjer. Troverdighet skaper tillit. Et menneske med integritet er det lett å forholde seg til, lett å like, lett å elske.

Å være i hus med en luring derimot, en du ikke helt vet hvor du har og derfor heller ikke helt vet om du kjenner ordentlig, er en påkjenning. Er det mangel på tillit mellom venner, blir vennskapet satt på prøve. Er det mellom foreldre og barn, blir påkjenningene store. Mistillit og mangel på troverdighet hos en partner, ja, da er det et tidsspørsmål før bruddet er et faktum. Hvordan skal man kunne elske noen man ikke helt vet hvem er, en man ikke stoler på? Jeg tror det bare er Vårherre som er i stand til det!

Troverdighet på alle områder. Troverdighet har det ved seg at det er «alt eller intet» – regelen som gjelder. Det hjelper så lite om en stort sett er til å stole på, har høy troverdighetsfaktor i hjem og samfunn, hvis det blir avslørt en alvorlig brist. Både prester, ordførere, leger og andre i stillinger med høy troverdighetsfaktor, blir ukentlig avslørt i mediene for enten overgrep, økonomisk eller seksuell utroskap eller andre alvorlige lovbrudd av etisk og juridisk art. For deg og meg som ektefelle og foreldre, er utfordringen like stor. Hvordan skal vi klare å leve åpent og troverdig på alle livets områder, når mulighetene og fristelsene til snarveier og et dobbeltliv er så utrolig store som de er i våre dager?

Tillit er ferskvare. Aldri har mulighetene til et hemmelig og skjult liv vært større enn i dag, takket være de teknologiske nyvinningene. Før snakket man i fasttelefon som alle kunne høre, og man brukte en stasjonær PC på kontoret eller hjemme, som flere skulle bruke. Det lå liksom ikke an til noe skjult liv. Nå er hele internettet og all kommunikasjon samlet i en liten mobil som ligger i lomma. Den tas fram i tide og utide, i de merkeligste og i de mest uventede situasjoner. «Kjære, det er noen der ute som venter på respons fra meg, jeg kan selvsagt ikke si hvem, men de må få min oppmerksomhet

Den troverdigheten du har hatt fram til nå, kan ryke dersom du i dag gjør valg som avslører at du er en annen enn den du gir deg ut for å være. Din troverdighet som du har opparbeidet over tid, danner grunnlaget for andres tillit til deg. Det hjelper lite hvor trofast du har vært, dersom du velger å være utro i dag. Da ryker veldig mye av det som er opparbeidet over år. Tillit er ferskvare fordi vi mennesker hele tiden holder fortid opp mot nåtid når vi fortløpende vurderer andre og trekker våre slutninger ut fra det. Det vil alltid være dagen i dag som veier tyngst.

Troverdighet i egne øyne. Dersom man ikke tar grep, kan en fort ende opp med å miste egen troverdighet. Man innser at valgene ikke tas etter fornuftig og nøye vurdering, men av avhengighet. Å miste troverdigheten i andres øyne gjør vondt, men er som regel til å leve med. Men å leve med en grunnleggende forakt for seg selv, går ikke, og mange opplever at det går på den psykiske helsen løs. For samlivet og kjærligheten er tapt troverdighet gift som langsomt tar bort livsgleden. Uten troverdighet i egne og andres øyne, blir vi ensomme mennesker. Da sliter vi med å finne noen som vil elske oss.

Har du meninger og egne erfaringer om temaet? Skriv dem på Nordvolls blogg på verdidebatt.no.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter