Nyheter

Dyrt å være gjest: Åtte bryllup og én lommebok

På det meste har Kristin Nordvoll (27) vært i åtte bryllup på én sommer.

Året var 2008. I postkassa til verdaling og student Kristin Nordvoll dumpet plutselig den ene bryllupsinvitasjonen etter den andre. Ragnvald og Karen var første brudepar ut. Deretter fulgte Eirik og Ellisiv. Så Jo-Martin og Karoline. Ingunn og Jens. Solveig og Kristoffer. Og slik bare ballet det på seg.

– Åtte bryllup i en tidsperiode på 10 uker er mye, og jeg fikk høre: «Åh, gidder du å dra?». Men for meg er det en ære å bli invitert. Hvis brudeparet vil bruke penger og tid på meg, så er det min plikt å møte opp, forteller Nordvoll.

Må planlegges. Men de mange festlighetene kunne lett ha gjort et kraftig innhugg i lommeboka. Ifølge et budsjett som Nordea har satt opp for Vårt Land må hver bryllupsgjest regne med å bruke nærmere 3.000 kroner per bryllup.

I Nordvolls tilfelle var hun student i det store bryllupsåret, og gjorde det tidlig klart for seg selv: Hun skulle gå i alle brylluper, men med lommeboka som veiviser. For skulle hun ha brukt budsjettet til Nordea, måtte hun ha punget ut med i overkant av 23.000 kroner. I stedet brukte hun de samme kjolene flere ganger, og varierte heller med sko, hår og tilbehør.

– Men noen ganger skulle jeg ønske at jeg hadde bunad. Det hadde gjort saken enklere.

– Eller var mann?

– Ja, da kunne jeg jo gått i den samme dressen.

Tog fremfor fly. Penger sparte Nordvoll også på ikke å være med i alle utdrikningslag, rett og slett fordi hun ikke hadde mulighet til å komme midt i eksamenstiden.

Sommerferien valgte hun å legge opp etter hvor bryllupene skulle være, som var alt ifra Kristiansand i sør til Mo i Rana i nord. For å få maksimalt ut av reisene besøkte hun gjerne andre venner som bodde i området. Stort sett har hun også overnattet hos brudeparets familie eller hennes egne venner.

Å være tidlig ute med å bestille transport, er også et godt sparetriks.

– Dersom det er mulig tar jeg klart heller tog enn fly. Det er ofte enklere og rimeligere. Men dersom jeg må fly, hjelper det å være tidlig ute med bestillingen. Jeg valgte også bare å ha med håndbagasje.

Kjøper på kreditt. Men hvordan snike seg unna gavepresset? Å ikke ha med gave er ikke et alternativ for nordmenn flest, Ifølge en undersøkelse gjort av Nordea i vår.

Kristin Nordvoll sier at den aktuelle sommeren, hvor hun var i åtte bryllup, «sa jeg til meg selv at 200 kroner er maksgrensen per par. Jeg tror dessuten brudeparet har ulike forventninger til studenter og folk i full arbeid. Dersom jeg hadde vært brud, ville jeg ikke satt en prislapp på hva folk gir.

Gledesjubel. Siden 2008 har Kristin Nordvoll vært i syv nye bryllup. Om det fortsatt er like rørende?

– Siste vielsen den sommeren var veldig rørende, men da vi dro fra den aller siste bryllupskaffen kom det et lite gledeshyl i bilen over at bryllupssesongen 2008 var endelig over. For åtte bryllupsfester på en sommer tar på både magesekk og lommebok.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter