Masseflukt fra kirken
Stephen Bullivant går langt i å understreke at kirkens dobbeltmoral har svekket dens autoritet.
Vatikanet: Når Stephen Bullivant spør hva som har fått stadig færre til å regne seg som katolikker, trekker han fram det Andre Vatikankonsil fra 1962 til 1965. (bildet). – Jeg leser ham slik at identitetskrisa som konsilet skapte gjennom sin nye åpenhet mot verden, har hatt avgjørende innflytelse på «masseflukten» fra den katolske kirke, skriver Tor B. Jørgensen.
Jeg har lest en strålende framstilling av kirkens problemer og utfordringer i etterkrigstida. Boka med tittelen Mass Exodus, som kan forstås både som «Messeflukt» eller «Masseflukt», handler om den katolske kirkes erfaring i USA og Storbritannia i generasjonene etter andre verdenskrig. Ikke minst berører dette den store «baby-boom»-generasjonen som ble født rett etter krigen. For det er i denne generasjonen det store frafallet har skjedd. Boka er skrevet av den unge, britiske teologen, sosiologen og kommentatoren Stephen Bullivant, som selv er katolikk.
Forlater kirken
Utgangspunktet er et ubehagelige faktum: 44 prosent av dem som er født og oppvokst som katolikker i Storbritannia, identifiserer seg ikke lenger som katolikker. Det tilsvarende tallet for USA er 35 prosent. Bullivant gjør naturlig nok et poeng av visse forskjeller mellom USA og Storbritannia. I USA går de fleste av dem som forlater den katolske kirke over til et annet kirkesamfunn, mens de fleste i Storbritannia mister all formell tilknytning til religion. Bullivant gjør også et poeng av at de etablerte protestantiske kirkesamfunnene kommer enda dårligere ut enn Den katolske kirke.