'Kvinnene er overraskende åpne og stolte over å selge eggene sine for penger'
Joanne Ramos skildrer hvordan det er å bruke egen kropp slik at en annen skal slippe å bruke sin, hvordan det kjennes å være innenfor og samtidig, til enhver tid, utenfor.
– Jeg tok meg i å spekulere om ikke klinikker som bokens Golden Oaks, en klinikk som kontrollerer hvert bidige aspekt ved livene til kvinner den engasjerer til å være surrogatmødre, faktisk eksisterer i virkeligheten, skriver Sumaya Jirde Ali om Joanne Ramos (bildet) sin roman .
Vigmostad & Bjørke
«Dette er fabrikken, og du er varen», sier Lisa til Jane. De to karakterene befolker den amerikansk-filippinske journalisten Joanne Ramos' debutroman Fabrikken. Jeg forventet, ut fra bokens overordnede tematisering av surrogati, og et krav om at kvinner skal bære frem den perfekte babyen for noen andre, at Fabrikken kom til å være en dystopisk roman som lignet Margaret Atwoods The Handmaids Tale (1985).
Bokens styrke ligger i at den er mer realistisk og tankevekkende enn som så. Jeg tok meg i å spekulere om ikke klinikker som bokens Golden Oaks, en klinikk som kontrollerer hvert bidige aspekt ved livene til kvinner den engasjerer til å være surrogatmødre, faktisk eksisterer i virkeligheten.
Innenfor og utenfor