Viser for lite respekt for filmfaget

ANMELDELSE: Historien om lekmannen Hans Nielsen Hauge som trosset eneveldet og ble en banebrytende predikant og gründer, er fantastisk. Men dokumentaren om ham er ujevn.

Hauge
BANEBRYTENDE: Hans Nielsen Hauge (Odin Waage) trosset eneveldet og ble en banebrytende predikant og gründer i Norge på slutten av 1700-tallet.
Publisert Sist oppdatert

For fire år siden var det 250 år siden Hans Nielsen Hauge ble født og i fjor 200 år siden han døde. Det er skrevet mye om vekkelsespredikanten fra Rolvsøy utenfor Fredrikstad. Men så kom idéhistoriker Trygve Riiser Gundersen med en banebrytende bok: Haugianerne. Eneveldet og undergrunn (2022).

Riiser Gundersen la vekt på hvor undertrykkende datidas enevelde var i møte med fullstendig uorganiserte borgere, og snudde om på hvordan vi snakket og tenkte om Hauge.

Den gamle predikanten fikk sin egen spillefilm i 1961 med Hans Nielsen Hauge, der den kraftfulle Per Sunderland spilte hovedrollen. Så det er på tide med også et nytt visuelt blikk på Hauge, preget av vår tids forskning og perspektiver. Men vil dokumentarfilmen Hans Nielsen Hauge. Mannen som endret Norge være like viktig og banebrytende som Riiser Gundersens bok?

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS