Solide forslag til nytt minnested etter 22. juli

ANMELDELSE: De tre forslagene til nytt minnested i regjeringskvartalet er alle veloverveide og uttrykksfulle. Ett av dem står uventet frem som det sterkeste.

I Matias Faldbakkens forslag «En opprettholdelse» fyller flytteramma til Pablo Picasso-verket ‘Fiskerne’ med ein monumental mosaikk i stein. Motivet i mosaikken er henta frå Utøya og Tyrifjorden, ei teikning av ein liten vadefugl og nokre strå og kvistar som speglar seg i vatnet. Det skal vere eit kunstverk til dei omkomne. Biletet er av ein modell. Foto: Stefan Faldbakken / KORO/ Handout / NTB / NPK
GJENOPPBYGGING: I Matias Faldbakkens forslag «En opprettholdelse» skal den digre flytterammen til Picasso-verket «Fiskerne» males blå og fylles med en mosaikk i stein. Bildet er en grafisk illustrasjon.
Publisert Sist oppdatert

Hvilke kvaliteter bør et nasjonalt minnested etter 22. juli ha? Hva skal det fortelle oss, utover det opplagte, det som handler om å minnes, sørge og å samles om felles verdier?

Modellene og presentasjonene av de tre forslagene til nasjonalt minnested etter 22. juli, som for tiden er utstilt på 22. juli-senteret i Oslo, har ulike svar. I både utformingen og samspillet med resten av regjeringskvartalet er de vidt forskjellige. Rent symbolsk drar de også i litt ulike retninger.

Vektingen av sorg, smerte og håp varierer. Hva som gir den beste balansen, er ikke opplagt. Å vurdere minnestedene opp mot hverandre, er krevende.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS